Невероятно много неща се случиха в този епизод. Без излишни въведения, скачаме в мрежата от преплетени сюжетни линии.

В началната сцена Аря и лейди Крейн  са потопени в спокойствие, говорят за приключения отвъд края на света, пие се маков сок за сън и е време за опияняващи истории. Има нещо приказно и източно в отворения прозорец и среднощния им разговор. Като в разказ на Шехерезада. Затвори очи и освободи въображението си, тук си на сигурно място. Поканата е отправена и към нас.

Когато Хрътката среща Берик Дондарион, виждаме в действие новите нюанси в характера му. Пуска шеговити реплики, пазари се за смъртта на виновниците. Интересно как ще се отрази въздействието на брат Рей върху изборите, които му предстоят, но при всички положения промяна има. Дори думите му към Берик, че ако ги беше срещнал преди година, щеше да избие всички и да проведе екзекуцията самостоятелно, говорят за една по-хуманна морална система.

Начинът по който висят обесените, а върху клона се е отпуснал един от Братството без знамена, напомня на легендата за Робин Худ и хората му, които се крият в гората и раздават собствена справедливост. Видяхме ги още във втори сезон, но завръщането им е освежаващо (ако носиш eyepatch, периодично възкръсваш и въртиш огнен меч, определено се класираш в списъка с най-яки герои и повторната ти поява е гарантирана).

Репликата, която Клегейн отправя към Торос Мирски в отговор на призива му за смирение пред голямата картина ни връща към темата за религиозния фанатизъм и обобщава причината за половината трагедии на които станахме свидетели в сериала. „Ужасяващи неща се вършат в името на нещо по-голямо от нас” От друга страна Братството поема щафетата с посланието на Рей, което очовечи Хрътката и му даде надежда за нов живот, изпълнен със смисъл. Изводът е, че всяка религия може да бъде носител на истина и да послужи като катализатор за личностно развитие.

Очевидно сред Братството има гнили ябълки, но правосъдието не е спестено. Интересно каква е била мотивацията на малката групичка да избие всички поклонници. Още по-вълнуващо е дали Хрътката ще се събере с Дондарион и какво ги очаква. Предчувствам, че скоро лъковете и брадвата ще влязат в употреба (може би на страната на Сняг?).

got-s06e08-img01-201606114

I choose violence. За първи път в този сезон съчувствам на Церсей и осъзнавам мащабите на поражението й. Пророчеството малко по малко се изпълнява и Томен е напълно изгубен. Какво ще остане от човечността на Церсей, когато и последното й дете бъде отнето от нея? Каква е тайната за която говорят и дали Кибърн не си е играл със зеления огън в някое мазе. Кадърът от канализацията, когато кръвта се стича надолу напомня за плана на Лудия крал (когото видяхме в „The Door”) да изгори целия град из основи. Церсей няма какво да губи и едно подобно развитие е повече от вероятно.

Черната риба изгуби Речен пад по възможно най-глупавия начин. Плати с живота си заради едната гордост и лиши Санса от ценни бойни попълнения. Не става ясно какво става с героите оттук нататък. Ще бъдат ли освободени мъжете на Едмур да отидат на север, за къде се е запътила Бриен и т.н. Не видяхме и смъртта на Черната риба, което според законите на HBO означава, че все още нищо не е сигурно. Чудесно изглежда обсадата, особено кадърът, който проследява войниците в крепостта. Визуално този епизод на места засенчва дори „Warcraft: Началото

Срещата на Бриен и Джайм навява спомени за силната им връзката, за взаимното уважение и невъзможността им да бъдат от един лагер. Раздялата им е красиво показана с отплаването по реката, приказно и съдбовно, следващия път, когато се срещнат, стоманата на мечовете им ще заискри между тях. „Нещата, които правим от любов” ще си остане лозунгът на Джайм и неукротимата му любов към Церсей най-вероятно ще бъде това, което ще го повлече към дъното. Много сбогувания имаше в този епизод. Готвим се за финала.

got-s06e08-img02-201606114

Страхотни са сцените с Тирион. Особено тази с разказването на шеги. Динамиката между Мисандей и Сив Червей, когато той се усмихва, докато тя се смее, разкрива двамата като нещо повече от слуги и за пореден път се заиграва с една евентуална романтика. Появата на флота и ударите на камбаната обаче напомнят, че когато някой в сериала дори за кратко почувства надежда, неизбежно го очакват бурни времена.

Има и отчаяние сред шегите. Тъгата на Тирион от това отдалечено място и осезаемата липса на Варис наливат виното в чашите. Най-великото джудже на света вече е единственият вестеросец, а бързият ум на евнуха оставя невъзобновима празнота. Силно се надявам краят на Варис да не се задава скоро, защото раздялата им наистина изглеждаше като последна среща.

Но да погледнем от ведрата страна на нещата. Почти сигурно е, че скоро из сайтовете ще се появи етикетът на „Насладата на дяволчето”. Приятно е да чуем как някой мисли за бъдещето, за това, което ще дойде след войната.

Завръщането на Денерис пък по някаква странна асоциация ми се върза с началото на епизода. Имаше нещо от „Хиляда и една нощ” в това среднощно приземяване на покрива, макар и не с килимче. Дали драконите ще се погрижат за вражеската флота или Грейджой ще предложат услугите си, предстои да разберем.

got-s06e08-img03-201606114

Край на мъките с Аря . Обратно към Вестерос!

От една страна се радвам , че не станахме свидетели на някакъв евтин „боен клуб” трик, но от друга… Не съм сигурен колко правдоподобно изглеждаше глупавото търчане по улиците, предвид разпорения й корем (какъв беше смисълът от раната изобщо?). Подразни и нелепата псевдомъдра усмивка на Джакен, който едва ли не е предвидил всичко от самото начало. Аря не стана Никой, не научи урок, както Джакен намеква. Тотално отхвърли обучението си и се върна към това, което знае най-добре. Да мушка с острия връх.

Добър осми епизод, може би твърде препълнен с герои и сюжетни линии, но за сметка на това динамичен и бележещ значими промени. Забелязва се едно връщане към втори сезон. На Тирион му предстои обсада от флот, загатнаха за адския огън, Аря и Джакен се разделят, върнаха Дондарион, а в следващия епизод идва най-епичната битка до момента. Не ми се мисли какво ще правя, когато се изнижат и последните два епизода. Може би ще се замразя за една година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

18 Comments

 1. На мен ми стана малко криво в този епизод за първи път откакто започна шести сезон.
  Едмур Тъли по принцип го въведоха като загубеняк и глупак в сериала. И сега изведнъж говори на Джейми Ланситър като шеф. Аз го приемам като пропуск, или плот дивайс 🙁 Но ще видин каква е кашата там те-първа май.

  Друго, което не харесах – Тирион, Мисандей и Сив Червей. Това не се ли повтаря този сезон? Мисля, че беше излишно.

  Третото – историята на Аря е страхотна деконструкция на личността и търсене на себе си. Обаче мисля, че го направиха на цената на действия, които не бяха присъщи за характера й.

  Не знам дали греша, ама за първи път в този сериал ми се струва, че трансфорамциите в героите в 6х08 бяха по-скоро плот дивайс, отколкото развитие на характерите им.

  Хареса ми много развитието в Кингс Лендинг. Иска ми се слухът на Церсей да се отнася за драконовия рог. Но май ще е за адския огън.

  Джейми Ланистър и Бриен имаха силен момент, дипломация 101.

  Хрътката винаги ми е допадал не заради очаквания двубой с брат му, а заради това, че е нещо като Ходор – малка роля, но незаменима гледна точка към определени събития в историята. А когато каза „Tougher girls than you have tried to kill me“, избухнах в смях 🙂 http://media.vanityfair.com/photos/575ef3bd23ec979410fd49da/master/w_690,c_limit/EE-Hound-Girls.gif

  1. Тъли е бездарник и прееба нещата в тоя епизод. Идеално се връзва. Какво като се пери на Джайм и му говори за чест. Не се повтаря сцената на Тирион. Сега за първи път успя да ги разчупи. А Хрътката е супер!

  2. Май не се изразих правилно. Едмур постъпи правилно, не смятам, че е сгомнясал нещата – все пак девизът на Тъли е ‘Family comes first“. Той прави избора на Кейтлин и избира кръвта пред военната чест. Тук критиките са по-скоро към Черната риба, който забрави за семейството си.

   Просто диалогът на Едмур с Джейми ме издразни и ме стоеше като плот дивайс, като думи на Ръст Коул, а не на Едмур Тъли. Това не ми хареса само.

  3. Лал, на това и аз мн се смях. Само че Берик е още жив… ще намерят ли някого на брега?

 2. Разпърдяха се познати и непознати по адрес на тоя епизод, който всъщност беше много голям, както и 97% от целия сезон (до момента). И като казвам до момента, силно вярвам, че няма как да сговнят нещата в оставащите две серии 🙂

  Наистина след това ще трябва да спим зимен сън, че цяла година до сезон 7 не знам как ще се изкара… освен като Тирион – с много пиене.

  Дразнения: опитвам се да се сетя и май няма, освен преследванката с Аря. Наистина, неестествено е, предвид раните нанесени й в миналата серия, сравнително бързото възстановяване (макар и да не знаем колко време точно е минало между двата епизода). Относно преследването – беше як паркур или поне с елементи на такъв. И според мен след прокървяването на Аря, беше ясно, че нарочно й оставя следи, за да я заведе до острието под завивката. Сцената с рязването на свещта и преходът към храма на Джакен – еми класа, бате!

  Усмивката му хич не ме подразни, супер беше. Добре е, че това не е било гениален мастър план от негова страна, но напълно си е заслужил тоя smirk, защото превърна Аря в боец, какъвто така или иначе тя имаше нужда да стане.

  А и честно казано, с убийството на Мерин Трант в миналия сезон, видяхме че Аря вече може да се преобразява. Тря’а й само лице. А това е skill, който тя владее (както отново ни показаха) – одраната русокоска на стената.

  Кацането на Денерис с дракона беше турбо badass :}

  Хрътката е МЕ-ГА! Супер много ми липсваше тоя герой. Пак се сещам за здравия кютек, който направиха навремето с Бриен. Велико!

  Планината никога не ме е кефил, но е доста могъщ начинът, по който има способността да ебе майката на 30 от ония набожни путьовци… при това с един размах :} #RIPViper, lol

  Абе съгласен съм с ревюто ин дженеръл, туйто.

  1. да, и аз ги видях. не знам как може да не ти хареса тоя епизод. някои неща – да, ама цялото нещо?

   Трябва да пробваме Имп’с дилайт. : )))

  2. Подкрепям съжденията за Аря – всъщност от цялото гонене, единствено приземяването в кошовете изглеждаше като неочаквано за нея, всичко друго лъхаше на режисирана гонка, все едно е на лов. Въпреки това, всичко така стоеше на косъм. До последно си мислех, че Дриплата е просто поредния урок, а тъй като няма и да имаме гаранция дали не е така, остава неясно, дали Джакен не е знаел още във Вестерос, че това момиче никога няма да стане безчувственият убиец от сенките. Вместо това я примамва към Бравоос (от където е любимият й даскал по фехтовка, дъъ) и в рамките на няколко години я тренира да бъде оръжието, което тя има потенциала да бъде, за да служи на Многолокия, както на нея й се искаше още тогава. Тая усмивка накрая е по-скоро от задоволство и уважение.

   Иначе,

   Шмотаният дракон прецака някакъв сто процентов бисер за един бардак… Но Денерис е там, гледа лошо и с нея има хорда прабългари (които са спецове в боя срещу лъскави кораби, с катапулти на борда). Да, да, змеят ще ги овършее, почти както ги овърша в арената. Там ще се случи нещо неочаквано. ДЪДЪЪЪЪ

  3. Аз малко позагубих надежда в драконите. На въпросната арена, двайсетина маскирани с копия успяха да му нанесат сериозен (кървящ) демидж. Не ми изглеждаше като мега доминантен, при това срещу шепа хора 🙂 Може още да са малки, ба ли им майката! (pun intended)

   Но да видим… може тирион пак да измисли зелен огън отнякъде или да ги напие до смърт…

  4. pun indeed,
   загорело е данчето, момата, удавеният бог да я осоли нея

  5. По-скоро има нужда някоя космата мечка да оближе меда от русите й коси 🙂

  6. That’s a rocky swagger! Има хем фатален драматизъм, хем каменни дракончета, хоу хоу!

 3. Като цяло доста от нещата в епизода бяха WTF – ама в отрицателна посока. Аря покри целия Бравос с кръв, но все пак имаше сили да убие НМЛП, това със свещта беше готино, ама за ГоТ стандартите надолу. За кво трябваше да виждаме малката хрътчица, тоя сезон патки и дини поравно се показват. Тирион да ги беше напил и да се получи нещо като играта с Брон и Шае в Сез1, ама не малко хумор да успокои зрителите и изведнъж да се изплашат че корабите идват, но Денерис сейв да дей и кво, ще видим ли как драконите подпалват корабите или по подразбиране ще са ги смачкали просто така. Относно русите близнаци може би ще стане така че Церсей да направи това което Mad King не можа, Джейми ще я намрази и ще я убие и таман пророчеството ще се сбъдне. Относно Бляк Фиш жалко, да беше избягал. И кво става с тоя Севера помни още от 4 сезон го въртят, а няма пейоф. Искам Рамзи вързан за дърво и изяден от Дух. Иначе Хрътката откача, голям лаф беше казал сезон 4 „Сирио Форел, басирам се че косата му е по мазна от на Джофри п*тката“ 🙂 😀

  1. Тая пропита от дългове и разврат кастилия друго не заслужава. По-скоро, казвам аз, че вече тоя плот с Церци ми лази по нервите.

 4. Никой не смята Теон и бандата весели пирати в сметките…мисля си, че те ще ударят едно рамо на Денерис, но май това ще го оставят за последният епизод (тоест ще спестят от бюджета за CGI дракони 🙂 ). Не ми хареса, че не показаха как умира Черната риба…все пак легендарен воин като него заслужаваше екранна смърт. Иначе да, солиден епизод, изобщо целият сезон с изключение на първият епизод е на ниво. Хареса ми Джейми, вярно че е момент от книгите, но добре влезе в кожата на баща си със заплахите за мятане на новородени с катапулти. И изобщо много солидна игра на актьора, чието име се отказвам да напиша 🙂 .
  А следващите два епизода могат да ги провалят, особено ако 9тия е „Braveheart“ стил 40минутна битка с хепиенд накрая. Само да не посегнат на Давос, че само той остана нормален човечец! Интересно е как ще убият Рамзи…може би хрътки или Санса ще му отреже патката 😀 …

  1. така спестиха от бюджета, че не е истина. : )

 5. Избиха почти всички вълчища, да убият ся и драконите че да спестят пари 🙂 Да има за фалшиви цици.

  Денерис така и така няма да става повече майка, ами да завърти една любов с Яра 🙂 Иначе имам някакво усещане че Теон и сестра му ще бъдат убити от чичо си. Може би следващия сезон. Той пък Юрон тия 1000 кораба сигурно ще ги постои по-бързо от колкото Бриен измина пътя от Вала до Речен пад.

  Черната риба не го показаха как го убиват, а в книгите беше избягал. Може войниците да са излъгали че е умрял и да са го пуснали да избяга. Аз мисля че е убит, така поне умира с меч в ръка, пък и къде да ходи като след като лсх няма да я няма в ТВ шоуто.

  Аааа искам да питам след края на играта къде ще може да се раздува за ГоТ. В последното ревю за 10 епизод или как?

  1. Е, па, ще драснем и за целия сезон. При наличието на 10 текста, какво е още един.