Fanart на "Пикник край пътя"
Fan art по „Пикник край пътя“

След високите рейтинги на доста приятния „Salem”, както и на един от тазгодишните хитове „Outsiders”, WGN America изглежда планират да задържат възходящите си позиции по отношение на оригинални драматични продукции. Този път проектът звучи наистина амбициозно, а заглавието му изпраща дискретни трептения по гръбначните ни прешлени – „Пикник край пътя“.

Прочетохте правилно, става въпрос за сериализирана екранизация по научно-фантастичната класика на Аркадий и Борис Стругацки. Ясно е, че само при прочит на подобна новина очакванията ни моментално подават глава над стратосферата. Все още не сме сигурни какво (да) очакваме, но определено се надяваме да бъдат спазени минорният тон и мрачната атмосфера, неразривно свързани с повечето сюжети на Стругацки. От друга страна, като непоправими почитатели на друг фантастичен визионер и техен сънародник, какъвто е Андрей Тарковски, бихме се зарадвали и на подходящ реверанс към неговия медитативен шедьовър, създаден по същия първоизточник – „Сталкер“.

Кадър от "Сталкер" на Андрей Тарковски
Кадър от „Сталкер“ на Андрей Тарковски

Засега се знае само, че Алън Тейлър („Тор: Светът на мрака“, „Игра на тронове“) ще режисира, а Джек Паглен (който е сценарист и на „Alien: Covenant”) се е посветил на адаптирането на романа. Матю Гуд („Пазителите“) ще влезе в ролята на главния герой – Редрик Шухарт (Ред).

Историята на „Пикник край пътя“ разказва за промените, настъпили на Земята, след Посещението от чуждоземна раса. Заплашителното събитие се случва на шест различни места в период от два дни. Отначало нито Посетителите, нито техните транспортни средства са забелязани от хората, живеещи в откъснатите райони, където всяко от посещенията се е случило. Впоследствие въпросните места се превръщат в зони, криещи тайнствени и опасни феномени, но същевременно съхраняващи артефакти с необясними и на пръв поглед свръхестествени свойства. Последните са целта на Сталкерите – хора, които рискуват живота си, влизайки в Зоните, за да се сдобият с причудливите съкровища. Името на романа идва от аналогия на Посещението с пикник, която един героите в романа прави:

„Пикник! Представете си гора, междуселски път, полянка. Автомобилът се отбива от междуселския път на полянката, от автомобила слизат младежи, които свалят бутилки, кошници с храна, момичета, транзистори, фото– и кинокамери… Палят огън, разпъват палатки, пускат музика. А на сутринта си заминават. Зверовете, птиците и насекомите, които цяла нощ с ужас са наблюдавали случилото се, изпълзяват от своите скривалища. И какво виждат? На тревата локва от автомобилно масло, разлят бензин, разхвърлени негодни свещи и маслени филтри. Търкалят се парцали, изгорели крушки, някой е изтървал френски ключ. От протекторите на гумите е останала кал, полепнала от някакво неизвестно блато…“

Снимки по пилотния епизод започват съвсем скоро и ако тайнствените сили на Зоната бъдат с нас, през 2017 ще гледаме първи сезон, а дотогава „Щастие за всички даром и нека никой да не бъде пренебрегнат“.

Fanart на "Пикник край пътя"
Fan art по „Пикник край пътя“

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Залагам 5 стинки, че освен думите „сталкер“ и „зоната“ няма да има нищо друго общо с произведението на Стругацки.

  2. Връзвам! Аз залагам, че ще се различава доста, особено ако продължи повече от един сезон, но в началото ще иам доста от идеите на Стругацки. 🙂