Ratio - есен '2014

Информирали сме ви за форума за популярна наука Ratio няколко пъти досега – не един, не два, даже не три, а цели четири пъти. Отново посетителите ще видят на сцената трима лектори. Единият от тях е добре познатият у нас д-р Юлиян Караджов – биохимик, занимаващ се с изследвания върху ефекта на наркотични вещества, зависимости и наркомании. Автор е на някои от най-изчерпателните и популярни заглавия върху наркотичните вещества, издавани у нас. На Ratio ще обясни как различни поляризирани обществени теми (например глобалното затопляне, ГМО и употребата на марихуана) се представят сензационно в медиите, как могат да се провеждат селективни изследвания с определена комерсиална цел и как сами да проверяваме фактите и източниците зад новините.

плакат

За втори път пред аудиторията Ratio ще говори д-р Владимир Божилов – астрофизик и астроном, защитил дисертацията си през 2014 г. Този път темата му на Ratio e планетата Марс, в която ще чуете какви са последните научни резултати от изследвания на червената планета, какви проекти предстоят, както и кога ще можем да заселим планетарния ни съсед.

Джери Койн

Гвоздеят на събитието ще бъде д-р Джери Койн – еволюционен биолог от Чикагския университет. През годините той активно коментира въпросите на еволюционната генетика, като работи основно с плодовите мушици Drosophila. Автор е на една от най-успешните книги за популярна еволюция, Why Evolution Is True, и активно пише блог със същото име. Темата му на Ratio ще бъде свързана с мимикрията и как тя се използва еволюционно от различни видове.

плакат

Петото издание на Ratio ще се състои на 18 октомври 2014 г. в Sofia Event Center и ще започне в 14:00 ч. (подробности за програмата има тук), а билетите вече са в продажба.

Ще се видим там!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *