Истинските чудеса са дело на науката!

Миналия септември дебютира научният форум Ratio, който ние с ентусиазъм отразихме и подкрепихме (тук изтъкнахме причините). За радост на всички любознателни и пристрастени към здравия разум люде този месец ще се състои второто издание на прекрасната инициатива. Подробностите ще ги съобщим след малко, тъй като първо искаме да ви покажем жестоките визии, които бяха сътворени по повода:

Е, да преминем по същество: Ratio‘2013 ще ви запознае с нови научни теми, представени от четирима страхотни лектори, които говорят за наука ангажиращо и достъпно за всеки – от професионалиста до лаика, тоест: чрез Ratio организаторите целят да демонстрират, че науката не е само за учените – тя може да бъде интригуваща за който и да е. Априлските лектори са още по-любопитни от миналогодишните: проф. Сюзън Блекмор е писател с дългогодишен опит в представянето и промотирането на науката, а нейната работа засяга различни теми, свързани с психологията, като мемите, съзнанието, свободната воля и медитацията (на лекцията си Блекмор ще представи концепцията за човешкото съзнание); д-р Адам Харт-Дейвис e британски учен, автор, фотограф, историк и комуникатор на науката с над 30-годишен телевизионен опит в представянето на научни теми пред масова аудитория (той ще ни говори за времето през призмата на историята, търговията, психологията, биологията и физиката); към тях ще се присъедини и Дебора Хайд – главен редактор на списание The Skeptic, която изследва различни суеверия и паранормални твърдения, а по време на Ratio ще ни разкаже за генезиса и развитието на вампирската митология.

Българското участие е в лицето на проф. д-р Николай Спасов; той е директор на Националния природонаучен музей и има над 170 научни публикации в областта на еволюцията на наземната мегафауна, таксономията, морфологията, палеонтологията и археозоологията на бозайниците, еволюцията на поведението на гръбначните животни. Спасов взима участие в изследванията на кафявата европейска мечка у нас, организира разкопките на находището на мастодонти в с. Дорково и на проучванията, довели до откриването на зъба на хоминид край Чирпан. Публиката ще се запознае именно с хоминидите и техните миграции, част от които са минали през Балканите.

Събитието ще се състои от 14:00 до 20:00 h на 27 април и ние ще бъдем там от първата до последната минута, а ако някой от вас реши да се присъедини, му гарантираме, че няма да бъде разочарован.

Сега ви оставяме с един on-topic култ:

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *