Оказва се, че най-големият хит на Netflix в момента идва от Европа. Изцяло замисленият и заснет в Германия сериал „Dark“ без съмнение е повлиян от холивудските стандарти, но в своята същност е вдъхновен от най-добрите традиции на европейското кино. В съвременната телевизионна продукция много трудно ще може да се открие аналог на тази прецизно и интелигентно замислена история, изградена върху основите на впечатляващи със своята дълбочина идеи. Ако трябва да се постави в някакъв жанр, вероятно най-точното определение за сериала е „научно-фантастична опера“. За разлика от класическата опера обаче, драмата в „Dark“ не е едноизмерна, а многопластова и изградена с точност до най-малките детайли.

190613-dark3

Авторите на „Dark“ създават сюжета около няколко от най-важните въпроси, които човечеството си задава от столетия. Дали имаш право на избор, ако знаеш как нещо ще завърши? Дали би взел същите решения и дали би могъл да избягаш от това, което ти е писано? Дали пътят е важен или дестинацията? И как в края на краищата всичко е субективно, когато всеки от нас трябва да преживее собствения си апокалипсис. Повеждайки ни на пътешествие във времето и пространството, в което край и начало са относителни понятия, сериалът е въздействащ, загадъчен, дори объркващ, но ни оставя безмълвни с поразяващата яснота на своя финал. Създавайки своя собствена митология, „Dark“ е категорично един от най-добрите сериали, правени някога и постижение, което скоро едва ли ще бъде надминато.

Създатели и сценаристи на сериала са Янтие Фризе и Баран бо Одар, които вече имат един съвместен проект от 2014 г. Като черпят идеи от религията и философията, двамата създават сюжет с ренесансови мащаби, на чийто фон познатите ни свръхестествени сериали изглеждат като детска игра. Позиционирането на всеки драматичен скок, на всяко важно разкритие са толкова прецизни, че постигат максимален ефект. В основата на научно-фантастичните елементи са заложени умело подбрани научни факти, които още повече засилват въздействието от сблъсъка между реалността и необяснимото. Историята до такава степен е дефрагментирана, че връзката между събитията и героите може да бъде проследена след внимателно и многократно гледане. Всичко си идва на мястото обаче след един от най-убедителните финали, които сме виждали напоследък. Наистина е рядко удоволствие да се види как една толкова сложна история получава своя логичен завършек и на сюжетно, и на емоционално ниво.

190619-dark1

Едно от най-големите достойнства на „Dark“ е съвършено подбрания актьорски състав, което е от решаващо значение, предвид това, че всеки един от многобройните герои има своя ключов момент в историята. Ролята на Йонас – основен двигател на сюжета, се изпълнява от младата немска звезда Луис Хофман. 23-годишният актьор има във филмографията си повече от 30 филма, от които горещо препоръчвам „Center of my World“, „Land of Mine“ и „Prélude“. Да се нарече изпълнението му зряло не би било достатъчно, за да се опише съвършено изградения образ на герой, обречен да носи бремето на вечното страдание. В много случаи това става дори без помощта на реплики, а с изключително точно уловеното актьорско присъствие. Редом до него се нарежда Лиза Викари, която чрез образа на Марта изнася основната тежест в третия сезон на сериала. Двамата се справят повече от успешно с почти непосилната задача да преведат зрителя през сложната мрежа от герои и събития.

Режисьор на всички епизоди е швейцарецът Баран бо Одар, който преди началото на холивудската си кариера има няколко интересни филма, заснети в Германия. Мащабният сюжет изисква мащабна визия – нещо, което се оказва напълно по силите на Одар, който несъмнено е повлиян от любимите си филми „Блейд Рънър“ и „Лорънс Арабски“. Очевидно любовта му към киното е в основата на един от най-смислените и концептуално замислени и реализирани сериали, които сме гледали напоследък. Без да натрапва визуалните ефекти, той създава един мрачен, загадъчен и в същото време свръхреалистичен свят, на фона на който максимално изпъква драмата на героите. На мащаба на сюжета режисьорът много точно е успял да противопостави камерното изражение на всеки отделен конфликт. Не на последно място, Одар е помислил и за по-лесната навигация на зрителя в калейдоскопично изградения сюжет. Визуални и звукови ефекти, както и запомнящата се музика на Бен Фрост, чиито теми лесно се разпознават, допринасят за по-лесната ориентация в сложната мрежа от събития.

dark-season-3-rumored-for-june-2020-release

Dark“ е един от малкото сериали, които изискват пълното съучaстие на зрителя, за което му се отблагодаряват многократно. Дълбоко в себе си това шеметно пътуване във времето и пространството е една любовна история за търсенето на божествената частица, която всъщност се намира във всеки, който има очи да я открие в себе си. Защото светът, вселената, космоса се повтарят милиарди пъти в съзнанието на всеки отделен човек и умират с края на всеки от нас.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 Comments

 1. Хубав коментар, който е напълно заслужен! Последното действие от втория сезон ме беше разочаровало, защото си помислих, че тръгва в различна посока от замислената, но впоследствие разбрах, че всичко е било предвидено в три сезона от самото начало, до самия край. И третия го показа. Може да се обсъжда на дълго и широко, но това което направиха тея пичове, си заслужава само яко аплодисментите. Не че няма и леки косури, като част от музикалните парчета (най-вече в третия сезон), които ме вадеха от филма, но за мен, това е един от най-добре замислените и направени сериали за всички времена. Нещо, което е нямало как да се случи, ако са нямали цялата история замислена от самото начало, до самия край. Оставало е само да го реализират. И то как. Нямам никаква идея как са успели да подберат актьори от три поколения, които освен да играят перфектно, да имат и невероятна прилика. Имам забележки само към „играта“ на актьорът, който се мъчеше с героя на Бартош. 🙂 Имах много резерви, преди да го почна преди три години, само защото е немски, напълно безпочвени. 🙂 Проблемът е, че вдигна нивото твърде много, а сега накъде?

 2. Ебати тегавите рекапи, трябва да рисувам родословно дърво .. в трите времеви линии 😐

 3. Сериала кърти, но не ви ли напомня сюжетната рамка за класическата трилогия от 80=те „Завръщане в бъдещето“ на Спилбърг и Земекис? Дори споменават филмите във втори сезон..

 4. Прекрасен първи сезон.
  Във втори нещата почват да стават малко еднообразни: разни хора не спират да ходят насам-натам из времето, като срещнат някой, реват. Основната идея е ясна, обаче подробностите започват да убягват.
  Трети сезон: ВСИЧКИ ходят насам-натам из времето, а също и в паралелните светове. ВСИЧКИ реват. На всичкото отгоре всеки герой има поне по 3 свои версии във всяко измерение. Кой къде ходи, защо ходи и защо плаче, вече не е ясно, а и не ни интересува. Защото даже музиката е станала еднообразна. Основно достойнство на сезона – Лиза Викари голичка. Няма да кажа в коя серия, за да се измъчите и вие.

 5. Отиде си Алън Паркър.
  Трудно ми е да се сетя за по-съвършен филм от „Angel Heart“…..
  Поклон!
  Поклон!
  Поклон!

 6. Първите два сезона бяха супер. След това сериалът полетя стремглаво надолу. Идеята взе връх над драматургичните красоти на страхотната история, която беше в идеален баланс. Трети сезон напълно унищожи героите, преносно и буквално. Те бяха сведени до марионетки, изпълняващи по-скоро механично стремежът на сценаристите да свържат всяка времева линия, всеки направен избор от даденият герой. Но това отиде толкова далеч, че заприлича на пъзел, който трябва да свързваш, кой с кого се е..л, кой на кой бил сестра, брат, майка, чичо, дядо , и в обратен ред същото, но в друга паралелна вселена. Мрачните тонове, ДЪЖДЪТ, невъзможната любов, всичко онова което правеше DARK толкова специален, бяха именно взаимоотношенията, връзките между героите. Сценарий и пак сценарий. Най-важното за един филм.Така всичко останало от замисълът до специалните ефекти, придобива харектер, атмосфера, стига до сърцето на една история.