Използвай главата си по предназначение!

Този сайт е медия за кино. Нещо повече: този сайт е независима медия за кино… и като такава, се придържа към определени правила – стараем се изцяло по наше усмотрение да поднасяме новини и материали, да информираме за събития, да дискутираме теми, свързани с любимото ни изкуство, които дискусии варират от „Ебати якия филм!” до далеч по-задълбочени анализи и фактури; освен това се стараем и да сме значително по-грамотни от повечето ни „колеги” (да, редно е да се отбележи пандемията от граматически, правописен и фактологичен грип, която е поразила виртуалното пространство). Още нещо: освен фенове на екранните чудесии, сме фенове и на знанието.

Та, именно защото сме влюбени в тази си наша черта – любознателността, инжектирана със солидна доза критично мислене, решихме да подкрепим един изключително любопитен проект: Ratio! Това не само е първият проект на неправителствената организация „Еволюционен поглед”, но е и първият по рода си хепънинг в историята на суеверната ни и поизостанала родина. Целта на Ratio е да промотира научните принципи посредством осигуряване на достъп до атрактивни лектори, които могат да представят идеите си по разбираем начин пред не-научна аудитория.

При дебюта си този месец Ratio ще даде думата на няколко души, които ще ни образоват по атрактивни теми: проф. Кристофър Френч ще ни въведе в аномалистичната психология, Владимир Божилов ще ни отговори на въпроса „Сами ли сме във Вселената?”, д-р Сара Сантош ще ни разкрие съкровищата на геометрията, а доц. д-р Леандър Литов ще разясни всичко важно около фундаменталната концепция за Хигс бозона. Разбира се, предвиден е и дискусионен панел, в който активно ще може да се включи публиката.

Ratio-нализация му е майката!

Вече сме демонстрирали не един и два пъти презрението си към пословичната човешка глупост (примерно Бог или Армагедон), породена от лековерия и незнание, гарнирани с няколко (фатални за мисълта) щипки делюзия. Така че ще се радваме, ако станете част от каузата на Ratio и се присъедините към нещо, което има потенциала да промени статуквото. Радваме се , че толкова много блогъри също подеха инициативата и се ентусиазираха покрай предстоящата конвенция, като даже ни се иска да споменем някои от тях: Елфа, Silver, Inni4ka, Nostromo, Бошнакова, Silentium, Lammoth, Монологър, Lucifer, Sabina, Begemot, Майк и много други. (Не споменаваме всички, защото сме разсеяни и имаме къса памет, дано ни простят.)

Събитието ще се случи на 29 септември. Младежки театър „Николай Бинев” е мястото. Билетите вече се продават. Ще се видим там!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 Comments

  1. Имате ли идея дали ще са качени после презентациите някъде, тъй като няма да съм в София? Мерси предварително.

  2. Всичко е наистина прекрасно, но можеше ли да мине без арогантни бележки по отношение на религията?

    Ще кажа само, че тея убедени атеисти, които използват всеки сгоден случай да се подиграят с де що е религия и да набедят всеки сравнително вярващ човек за безмозъчен идиот, който, гОркият, не е успял да види истината за живота, вселената и всичко останало и, задължително, отрича всичко научно, са доста по-жалки от фанатично религиозните хора, които поне имат оправдание за тъпотията си. Та и двете групи са разбрали християнството(него подхващам нарочно) – ама другия път.

  3. Бре, пословично глупавий индивиде, как ти приляга името!

  4. Васи, моля да споделите тук като ги качите. Мерси, предварително.

  5. Само да кажа, че който не успя да дойде на RATIO, може най-чистосърдечно да съжалява – беше увлекателно, интригуващо, поучително и забавно 🙂
    Това не се отнася за домакина – той има уважителна причина! 😀

  6. Получи се великолепно, а в идните дни/седмици ще бъдат обработени и качени всички лекции. 🙂