Ник Кейв

Година след като видяхме първите снимки от предизвикателната доку-драма, посветена на легендата Ник Кейв „20,000 Days On Earth”, дойде ред и на първия трейлър. Преди да го видите обаче, ето какво споделят (пред The New York Times) за естеството на филма двамата режисьори Иън Форсайт и Джейн Полард:

„Ник Кейв никога нямаше да се навие на обикновен рок-док. Решихме да се насочим към идея, която да комбинира реалността с фантазията по възможно най-естествения, непринуден начин. На това определение отговаря до голяма степен и самото общуване между една рок-звезда и нейните фенове. Хората отчаяно искат да влязат в света, който Ник създава със своите песни. Докато свирят „Bad Seeds” може да се огледате и да видите в тълпата множество версии на различните персонификации на Ник – пристрастения, бандита, любовника – всички са там и искат да бъдат не като, а Него.”

Филмът проследява един „съчинен” Кейв в продължение на 24 часа – изследва неговия творчески процес по отношение на песните, пресъздава шоу на живо, разказва за приятелства (като това с дългогодишния му сътрудник Уорън Елис) и съдържа доста детайли от сложния пъзел, който представлява Ник Кейв.

За всички ценители на този специфичен жанр и особено за музикалните фенове филмът ще бъде откровение и вдъхновение – така твърдят специалистите, които вече са имали шанса да го видят. В Сънданс той е отличен с награди за най-добра режисура и най-добър монтаж в категорията за световно документално кино.

Предвидено е „20,000 Days On Earth” да се появи на екран в Щатите в средата на септември, а в момента върви поредица от специални прожекции, дело на Drafthouse Films; ако ви е на път, може да отскочите – предстоят Тексас, Ню Орлеанс, Филаделфия и Ню Йорк, само дето не сме сигурни дали са останали билети…

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *