Не сме привърженици на противоречивите чувства. А точно такива ни изпълват при първо гледане на трейлъра. И при второ – пак. Малко в повечко ни идва разказвателността, която не сме очаквали от Стив Маккуин, особено на етап първи трейлър. Направо си ни е разказал началото на филма, и натвърдва върху най-важния елемент с решимостта на главния герой.

Но, след като така е решил да действа – сигурно има вяра в усета си за аудитория. Ето предложението за първа среща с главните действащи лица от „12 Years A Slave”.

Следим от началото работата по филма на Маккуин и след срещата ни с „Hunger” и „Shame” сме сигурни, че най-важният му залог са актьорските изпълнения. Видно е, че Чуетел Еджиофор ще се справи с „комплексната” задача, която му е поставена – „I don’t wanna survive – I wanna live!”. А пък синият поглед на робовладелския образ, в който е влязъл Фасбендер, направо шибва по-яко от камшик. И макар че виждаме „причината за този филм” (продуцентът Брад Пит) само в няколко кадъра, се надяваме той да е един от спец-акцентите в сюжета. Подобно на Къмби, на когото е отредено буквално едно „мигване” (засега).

Всички се надпреварват да повтарят, че заради уникално-подбрания екип, истинската история и темата за робството от средата на 19 век, „12 Years A Slave” няма да се размине със специалното внимание от страна на Американската академия. Ами – хайде пък да видим. Не че това ни интересува живо, защото в случая по-скоро държим Маккуин с помощта на актьорите да ни пренесе във времето. И ако може – да забравим, че гледаме кино.

Новият постер на филма е под всякаква критика – много по-идейна беше първата визия. Ама какво да се прави – индустрията задължава.

12 Years A Slave - плакат

Соломон Нортъп (в ролята Чуетел Еджиофор) е свободен, образован цветнокож с музикална дарба, той живее с жена си и децата си в Саратога, Ню Йорк, в средата на 19 век. Един ден, докато семейството му е извън града, двама мъже се запознават с него под претекст, че са циркови изпълнители. Соломон се съгласява на кратко пътуване с тях, за да свири по време на техния номер. След като са вдигнали наздравица за уговорката, Соломон се свестява и осъзнава, че е бил упоен и вързан, и трябва да приеме суровата реалност – пътува като роб към Юга – Луизиана.

В продължение на години Соломон не се отказва от мечтата да се върне у дома. Той осъзнава, че ще трябва да рискува по немислим начин и да се довери на най-неочаквани хора, ако иска някога да възвърне свободата си и да види отново своите близки…

Ролите са поверени на Чуетел Еджиофор, Майкъл Фасбендер, Бенедикт Къмбърбач, Брат Пит, Пол Дейно, Скут МакНейри, Дуайт Хенри, Кувенжане Уолис („Зверовете на дивия юг”), Алфри Удуърд, Майкъл К. Уилямс, Пол Джиамати, Гарет Дилахънт и Сара Полсън.

Премиерата на „12 Years A Slave” се очаква да бъде във Венеция, ограничено  разпространение стартира в Щатите на 18 октомври, а в Европа – чак догодина.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. На мен ми хареса трейлърът, както и постерът. Нямам търпение да ми падне в ръчичките. :)))