Само заглавия и имена върху тухлите. Да де, ама нали ви показахме какво могат заедно Стив Маккуин и Майкъл Фасбендер? Като се добавят акцентът „от продуцентите на „Дървото на живота” и имената на Брад Пит и Чуетел Еджиофор, може преспокойно да пропуснете заглавието. Очите ми направиха точно така – прескочиха го. А не бива, защото за адаптацията по автобиографията на Соломон Нортъп вече се знае, че притежава брутална искреност, непоколебимост и емоция.

12 Years a Slave

Ето и синопсиса на „12 Years a Slave”:

Соломон Нортъп (в ролята Чуетел Еджиофор) е свободен, образован цветнокож с музикална дарба, той живее с жена си и децата си в Саратога, Ню Йорк, в средата на 19 век. Един ден, докато семейството му е извън града, двама мъже се запознават с него под предтекст, че са циркови изпълнители. Соломон се съгласява на кратко пътуване с тях, за да свири по време на техния номер. След като са вдигнали наздравица за уговорката, Соломон се свестява и осъзнава, че е бил упоен и вързан, и трябва да приеме суровата реалност – пътува като роб към Юга – Луизиана.

Никой не обръща внимание на твърденията му, че притежава документи, с които да удостовери свободата си. Опитва да избяга – претърпява неуспех. Продаден е на Уилям Форд, мил мелничар, който много харесва характера на Соломон. Форд е принуден да го продаде на друг господар, който се държи неописуемо жестоко с робите. В продължение на години Соломон не се отказва от мечтата да се върне у дома. Той крие листове хартия в цигулката си и прави мастило, за да напише писмо. Но изведнъж осъзнава, че дори да го стори незабелязано, той не знае как да го изпрати. На кого да се довери? Ще оживее ли достатъчно дълго, за да дочака спасението?

Соломон не изоставя надеждата си, но наблюдава безпомощно промяната в хората около себе си, как те се поддават на насилието, понасят съкрушителното емоционално обезчестяване и окончателно погубват своята вяра. Той осъзнава, че ще трябва да рискува по немислим начин и да се довери на най-неочаквани хора, ако иска някога да възвърне свободата си и да види отново своите близки.

Повярвайте ни, тъй като все още няма информация как ще се разпределят Брад Пит и Майкъл Фасбендер на „добрия” и „лошия” робовладелец, а това особено ни вълнува (въпреки че може и въобще да не са в тези роли), ще следим отблизо всяка допълнителна информация по този проект. Още повече, че има време за подробности – вероятната му дата за излизане на екран е през 2014 година.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *