Твърде лично 2 / Taken 2

През 2008 година с „Твърде лично“ кариерата на Лиам Нийсън предприе неочакван завой и нагази здравата във водите на класическия екшън, изпълнен с много престрелки и много тупаник. Героят му, Брайън Милс, определено допадна на зрителите, които явно бяха запленени от идеята да имат загрижен роднина с уменията да срине цяла чужда държава, за да избави близките си от лапите на тъмни балкански субекти. За Люк Бесон (продуцент и ко-сценарист) приходите от над 200 милиона долара пък бяха единствения необходим стимул да запретне ръкави и да ни забърка акостиращото този месец продължение, озаглавено чисто и просто „Твърде лично 2“.

Бесон с основание може да се замисли за преименуване на компанията си и да я кръсти Disposable heroes (заменими герои). Извън лоното на Холивуд, Бесон определено е продуцентът с главно „П“, който твърдо залага на формулата за лесно смилаеми дъвки за очите, в които централната роля е поверена на харизматичен мъжага („Колумбиана“ е вариация с жена и черпи от ранното творчество на Бесон, когато чичко Люк още беше уважаван режисьор), който сее смърт и разруха след себе си, а зрителите успели да преброят точния брой трупове получават потупване по рамото и похвала за будна памет. След изчерпването на поредицата „Транспортер“ последваха „От Париж с любов“ и ситуирания в космоса „Максимална сигурност“, който може да е фантастика, но със сигурност има по-малко фантастични моменти от „Твърде лично 2“.

Филмът се движи напълно по шаблона на първата част. Имаме 15-20 уводни минути за пълнеж, които този път избиват повечко на комедия, след което се започва същинската разруха по улиците на поредния мегаполис – Истанбул. Лошите отново са от албански произход и са роднини на безславно загиналите мутри от първата част. Ако и третата серия продължи в същата посока, има сериозна вероятност цялото мъжко население на Албания да мине под ножа. В интерес на истината трябва да признаем, че този път героят на Нийсън се нуждае от лека помощ и в играта се включва крехката щерка, която набързо вдига оборотите и почва да размята гранати насам-натам, а в един момент дори открива вътрешното си „Аз“ на пилот от рали сериите на Световния шампионат и врътва една бясна гонка из улиците на Истанбул зад волана на такси (леко намигване към друга популярна поредица на Бесон).

Твърде лично 2 / Taken 2

Бесон не се ограничава до заемките само от собственото си творчество и най-нахално копира сцена от миналогодишния независим хит Drive, в която Маги Грейс следи таймера на телефона си, докато за фон звучи Tick of the clock на Chromatics. По-внимателните ще отбележат и участието на още една песен от саундтрака на Drive, която се прокрадва и в сцена от „Твърде лично 2“. Иска му се явно на Бесон да режисира пак някой хубав филм, но за съжаление вече твърдо е зациклил в комерса и едва ли ще може някога да е реална конкуренция на Рефн.

Въпреки липсата на особена оригиналност в постановката си, „Твърде лично 2“ е от по-добрите предложения за шир потреба, които заливат киносалоните през настоящата година. Като за начало филмът е малко под 90 минути и му липсват протяжни разказвателни части, които направо убиха какъвто и да било живец в „Наследството на Борн“. Екшънът също е в обилно количество и за щастие не е заснет с безумно клатеща се камера, която може да докара морска болест на зрителите с по-слаби стомаси. Имаме всички елементи на един класически екшън – престрелки, гонитба с коли (в която става ясно, че или турската полиция кара абсолютни таратайки, или от продукцията са напазарували коли за трошене от най-близката автоморга) и финален бой между главния герой и албански пехливанин, който единствен успява да окаже някаква съпротива на мистър Милс.

Като цяло „Твърде лично 2“ не крие никакви изненади (било то приятни или неприятни) и зрителите ще получат точно това, за което са се замъкнали в киносалона – абсолютно неангажиращо забавление, което се забравя в мига на светване на лампите в киносалона. А желаещи за такова забавление видимо има, защото в световен мащаб филмът вече врътна над 100 милиона долара и е на път да надмине с голяма разлика постижението на оригинала. Резултат, който по всичко личи ще отложи пенсионирането на Нийсън от ролята на Брайън Милс. Дано само третата серия не е още една претоплена версия на оригиналната идея, защото гаранция ще замяза повече на пародия, отколкото на екшън с безмилостен протагонист.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. После, що хората дърпали филмите на компютър. Ами киното принципно е изживяване. Там се отива като във храм (нищо че храма вече само дето не се сере докато върви лентата), чакаш филма да те завладее, да те вкара в историята. С такива попкорн сюжети няма подобна „опасност“. Но пък и не изпитваш нужда да го гледаш на голям екран. Вкъщи може да си превъртиш сцените които без съмнение ще те отечгат.

    И друг път съм казвал- Бесон със сигурност не е онзи Люк от „Безкрайно синьо“… вероятно някакъв извънземен вирус плува из обемното му тяло под формата на спора и дава насока на безумните му продуцентски изяви.

  2. Филма е добро продължение и 3-ката би трябвало да се разли4ава от първите 2 ,нещо ново да ни предложат 🙂

  3. Абсолютно глупав и плосък филм. Пълна загуба на време. Добрите са супер герои, а лошите са под ножа до крак! Първият Taken поне бе гледаем!