Странно, но само преди пет дни си говорихме за големи изгубени проекти и тогава ви споменахме, че подготвяната (през 70-те) от Алехандро Ходоровски екранизация на „Дюн” на Франк Хърбърт е една от най-големите загуби.

Всъщност не е много лесно (и коректно) да се каже кое е голяма загуба и кое не, при положение, че подобни проекти с лопата да ги ринеш и не малка част тях звучат повече от интересно. Това, което имаме предвид е, че ако някой ден направим наша си черна класация, сред челните места определено ще срещнете споменатия „Дюн”, наскоро прекратения „At the Mountains of Madness” и „The Defective Detective” на абсолютния ни любимец Тери Гилиъм.

Тери Гилиъм

Добрата новина е, че докато някои от тези филми наистина са напълно и безвъзвратно загубени и единственият шанс да се докоснем до тях остават документалните филми за проектите, какъвто е случаят с предстоящия документален филм „Jodorowsky’s Dune” и „Изгубени в Ла Манча” (дори и да видим „Дон Кихот” той няма да има нищо общо с онази версия), за други все пак съществува някакъв шанс (колкото и минимален да е той) провидението да се намеси по някакъв начин и в крайна сметка те да видят бял свят.

Точно на това се надяваме в момента, във връзка с „The Defective Detective”. Всъщност нямаме никаква причина да си мислим, че ще се получи нещо, но изглежда, че Гилиъм ще направи нов опит (трети или четвърти? Не ни се брои точно сега, депресиращо е) да му вдъхне живот.

Докато чака евентуално възраждане на прокълнатия му „Дон Кихот”, режисьорът сподели: „Точно измъкнах един стар сценарий, който с Ричард Лаграванезе написахме преди години, след „Кралят на рибарите”. „The Defective Detective”. И сега се ослушваме дали няма начин да го придвижим…

Необходимо ли е да казваме, че ние сме „за”? Знаете, че сме „за”. Всеки човек с капка акъл в главата е „за”, но това, за съжаление, няма да помогне по никакъв начин. Истината е, че шансовете наистина някой ден да видим „The Defective Detective” не са кой знае колко големи. Гилиъм не е успял да го направи след успеха на „Кралят на рибарите” и „12 маймуни” (когато прави втория си безуспешен опит), а какво остава за сега, след всичките му финансови проблеми напоследък. А за наше най-голямо съжаление, нямаме повод да си мислим, че Меган Елисън ще се намеси и този път.  Защо? Защо все така става с този човек? Ако ви трябва доказателство, че няма бог, ей го на…

Ако случайно не сте запознати с „The Defective Detective” и се чудите за какво иде реч, филмът разказва историята на частен детектив, който издирва млада жена. Той открива, че тя може да е изчезнала в приказна страна, в която сега той не само ще трябва да проникне, но и от която ще трябва да избяга. Сред актьорите, интересували се от проекта в миналото, са Дани Девито, Ник Нолти, Никълъс Кейдж и Брус Уилис.

Накрая искаме да кажем, че Тери Гилиъм има и още един (засега поне) изгубен проект, от който не сме се отказали и за който се надяваме скоро да чуем нещичко.

Кой каза блажени са вярващите?

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *