„Jodorowsky’s Dune”

От десетките, дори стотици неосъществени филмови проекти, екранизацията на монументалния роман на Франк Хърбърт „Дюн”, подготвяна през 70-те от легендарния режисьор, актьор и философ Алехандро Ходоровски (който между другото ще видим в новия филм на Камен Калев „Островът”), е една от най-големите загуби.

В годините след прекратяването на проекта тук таме сме научавали по нещичко за него, но никога досега не сме имали щастието да се запознаем с цялата история, а повярвайте ни, тя е достатъчно интересна.

Със задачата да ни разкрие подробностите се е нагърбил Франк Павич („N.Y.H.C.”), който според THR подготвя документален филм, озаглавен „Jodorowsky’s Dune”, който ще е хроника на двугодишния предпродукционен период на филми, по който са работили тогава все още малко известните Х. Р. Гигер, който няма нужда от представяне, починалият наскоро сценарист на „Пришълецът” и „Зов за завръщане” Дан О’Банън, френският художник и създател на „Блубъри” Жан „Мьобиус” Жиро, който е работил по филми като „Империята отвръща на удара”, „Трон” и „Петият елемент”, както и илюстратора Крис Фос, по-късно работил по „Пришълецът” и „Супермен”.

Ако не знаете защо историята около един неосъществен филм може да бъде толкова интересна, че да правят филм по нея, значи не знаете кой всъщност е Ходоровски, колко точно е луд и какви са били идеите му за „Дюн”.

Ако ви е любопитно, докато чакате филма, може да хвърлите едно око на есето на Ходоровски „The Film You Will Never See”, откъдето ще придобиете доста добра представа за това, което сме изпуснали. Ето малка част от него във видео формат:

(Чрез Twitch)

За финал можете да видите част от уникалните концептуални рисунки на Гигер за филма.

H.R Giger - Jodorowsky’s Dune

H.R Giger - Jodorowsky’s Dune

H.R Giger - Jodorowsky’s Dune

H.R Giger - Jodorowsky’s Dune

H.R Giger - Jodorowsky’s Dune

H.R Giger - Jodorowsky’s Dune

H.R Giger - Jodorowsky’s Dune

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 Comments

 1. Още от първата рисунка си казах, Господи, това е бащата на Пришълеца. Тоя арт не може да се сбърка…мрачен и уникален. Един от най-големите ми пропуски е, че не съм чел "Дюн". Не мога да дам смислено обяснение, защо. Някой ден фундаментално трябва да го наваксам, иначе спирам да се наричам фен на жанра.

 2. Гигер е freakin' genious на квадрат!

  Баси, Дринов, най-мразя да ни подсещаш за шедьоврите, които никога няма да видим 🙁

 3. @Makedonski…

  "Дюн" не е книга която да прочетеш ей така просто. Трябва да и дойде времето. Не спирай да се наричаш фен, нали си гледал филма! 🙂 🙂 🙂

  @Влади Неколов

  Ами, какво да се прави, така се получава. 🙂 🙂

 4. Аз отдавна и се точа на тази книга, след тази статия смятам че вече е време!!! 🙂

 5. Време е за всичките 6 на Хърбърт, както и за последните две написани от сина му и от Кевин Дж. Андерсън. 🙂 🙂