Питър Джаксън между киновселената на DC и Толкин за малкия екран

 

питър джаксън

За превърналия се във властелин на фентъзи жанра Питър Джаксън се говори, че в най-скоро време ще избира между телевизионна екранизация по Джон Р. Р. Толкин за платформата Amazon и незнайно пътешествие из дебрите на DC комиксите. Слухът бе пуснат от OneRing.net, които написаха: „Питър Джаксън и новозеландският му екип решават дали да се завърнат в Средната Земя с Amazon или да поиграят в киновселената на DC”. Информацията е в сферата на предположенията и до момента няма никакви доказателства за истинността ѝ, но според медиите, следящите работата на OneRing, те неведнъж са предсказвали правилно плановете на режисьора. Другата улика, която ни кара да не заклеймим изцяло слуха, е детективската акция, спретната от портала Batman-news преди месец. Те откриха човек с прозвището @DanielRPK в Twitter, който вече няколко пъти предсказва успешно бъдещи сделки в кинобизнеса. На 22-ри април той пише.

Очакват се още добри новини за вселената на DC. Не е единствено Спилбърг. Още един голям режисьор ще се присъедини към DC.

Феновете на комиксите взеха слуха малко присърце и вече полудяват от кеф – спрягайки „Корпусът на зелените фенери” (Green Lantern Corps) като мечтано заглавие. Други се надяват на „Justice League: Dark”, който загуби не един и двама режисьори (сред които и Гийермо дел Торо). Но нека не се оставяме на този унес и прегледаме фактите относно Джаксън и новата екранизация по Толкин.

Напомняме ви, че на 13-ти ноември 2017 г. Amazon пребориха Netflix и се разделиха с 250 мил. долара за авторските права на „Властелинът на пръстените” и обещаха да разкрият непоказвани сюжетни калдъръмчета от Средната Земя. Според първоначалните изчисления петсезонният проект е възможно да струва повече от 1 милиард, което ще го направи и най-скъпата телевизионна продукция в историята на малкия екран.

Тънкият момент тук е, че Amazon са длъжни да стартират снимките най-късно до 2 години след подписването на договора, което е страшно къс период за такава мащабна и сложна продукция, дори за компания с внушителни възможности. Преди месец пък от Hollywood Reporter поясниха, че адвокатът на Джаксън се е свързал с Amazon. Можем само да гадаем, но вероятно става дума за това как Amazon ще оформят естетиката на сериите. Това не изключва и участие на Джаксън, ако не с режисьорската пръчица, то като съветник. Другият странен детайл в сделката за правата е участието на New Line Cinema. Дъщерната на Warner Bros компания няма касателство към правата на романа, но притежава тези върху материалите от продукциите на двете кинотрилогии „Властелинът на пръстените” и „Хобит”, а Amazon със сигурност ще внедрят нещо от филмите – било то реквизит, кадри или графични алгоритми.

 

илюстрация: Тим Пийкок

илюстрация: Тим Пийкок

Залогът е огромен и не мислим, че Питър Джаксън ще остави Amazon да „носят пръстена без придружител” и тяхната главозамайваща амбиция като че ли допълнително засилва нуждата от бдителното му присъствие. Казусът е важен, а в момента Джаксън монтира сериозен документален филм по случай 100-годишнината от Първата световна война. Продължението на „Приключенията на Тинтин” (режисиран от Стивън Спилбърг и продуциран от самия Джаксън), е друг ангажимент, който се разтегна леко във времето. За него Спилбърг сподели през март:

Питър Джаксън би трябвало да режисира втория филм. Ако всичко върви нормално, той ще започне работа над сценария съвсем скоро. Реализацията на един анимационен филм трае около 2 години, затова не бих очаквал да излезе в следващите три. Но Питър се е захванал сериозно.

Всички тези дейности, кръжащи около Джаксън, до голяма степен оправдават липсата на конкретика. Искрено се надяваме той да избере най-стойностното занимание и да влее цялата си творческа грижовност в него.

steven-spielberg-peter-jackson-the-adventures-of-tintin-set-image

коментари
 
Отговорете »

 
 • Иван
  2018-05-13 at 13:32

  След Хобит, надявам се Петър да не припарва повече до Толкин.

  Отговор

  • Чесънчо
   2018-05-13 at 17:36

   Благодари, че гений като него е посветил времето си на Властелина, Хобит и Кинг Конг. Друг не би се справил наполовина като него и вероятно не би дал шанс на Съркис, който вдъхна живот на Ам-гъл и въведе motion capture-a в този му вид. Съответно брилянтно изигра ролята си и в трите части на „Планетата на Маймуните“. Заповядай иначе, направи своя прочит.. :)


 • radi
  2018-05-13 at 16:29

  По-скоро ще избере Толкин пред ДС. А най-добре ще е ако намери време и за 2-те вселени

  Отговор

 • Арнолд
  2018-05-14 at 09:38

  „I don’t really like the Hollywood blockbuster bandwagon that exists right now. The industry and the advent of all the technology, has kind of lost its way. It’s become very franchise driven and superhero driven.“ Peter Jackson

  Отговор

Коментирайте