Не се изненадваме, че след второто си (и доста по-слабо) приключение на Питър Джаксън в Средната земя, той си взе няколко години почивка от режисирането – покрай „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“ ние имаме чувството, че сме прекарали половината си живот сред елфи, орки и хобити, какво остава за него. Разбираме го човека, но от друга страна се радваме, че тази година се завръща зад камерата, при това с много интересен и нетипичен проект – все още неозаглавен документален филм за Първата световна война.

По случай 100-годишнината от войната, която официално приключва на 11 ноември 1918, и като част от културната програма „14-18 NOW“, продуцентската компания на Питър Джаксън WingNut Films ще използват архивни кадри, предоставени от ВВС и Лондонския военен музей, за създаването на документалния филм. Кадрите ще бъдат изчистени, дигитализирани, оцветени и преработени в 3D формат и заедно с извадки от стотици часове с аудио интервюта на ветераните, които екипът е преслушал, Джаксън обещава нетипичен поглед към войната не от историческа или стратегическа гледна точка, а чисто човешка.

Ето какво казва самият режисьор за любопитния проект:

По принцип дигитализирането на стари филми може да е голяма грешка, когато става дума за художествени класики, но в случая не се сещаме за по-добро използване на съвременните техники и нямаме търпение да видим как ще изглеждат старите кадри след обработката.

Премиерата на филма ще е по време на BFI през есента и се очаква след това да има киноразпространие във Великобритания в 2D и 3D формат, както и прожекции в британските училища. След това ще се излъчва и по BBC One заедно с документален филм за създаването му, който също ни звучи особено интересно – ще има по нещо за любителите на военната история и за феновете на съвременните кинотехнологии.

първа световна война

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *