„Оскар” 2018 – Деветте кандидата за най-добър чуждоезичен филм

от на 2017-12-15
 
loveless

“Loveless” на Андрей Звягинцев

След списъците за анимационен филм, специални визуални ефекти и най-добър документален филм, следващата категория от предстоящото 90-то юбилейно връчването на наградите „Оскар“, на която обръщаме внимание, е една от най-интересните за нас – тази за „Най-добър чуждоезичен филм“.

Вчера Американската киноакадемия обяви деветте заглавия, които ще се борят за финалната петица. Очаквано за нас в списъка присъстват „Квадратът” („The Square”) на Рубен Йостлунд – притежателят на Канската „Златна палма” за 2017 година, който преди броени дни спечели шест награди (включително за най-добър филм) на Европейската филмова академия (и който ще бъде част от програмата на 22-рия София Филм Фест), както и „Loveless” („Нелюбовь”) на любимия ни Андрей Звягинцев, но сме силно изненадани от липсата на „120 удара в минута” на Робин Кампильо, които спечели голямата награда на журито в Кан и в момента върви в избрани родни киносалони.

Вижте останалите заглавия:

Chile, “A Fantastic Woman”, Sebastián Lelio, director
Germany, “In the Fade”, Fatih Akin, director
Hungary, “On Body and Soul”, Ildikó Enyedi, director
Israel, “Foxtrot” Samuel Maoz, director
Lebanon, “The Insult”, Ziad Doueiri, director
Russia, “Loveless”, Andrey Zvyagintsev, director
Senegal, “Félicité”, Alain Gomis, director
South Africa, “The Wound”, John Trengove, director
Sweden, “The Square”, Ruben Östlund, director

Пълният списък с номинираните за „Оскар” във всички категории ще стане ясен на 23 януари 2018, а юбилейната 90-та церемония по връчването на наградите, която отново ще бъде водена от Джими Кимъл, ще се състои на 4 март 2018 в Dolby Theatre в Hollywood & Highland Center, Холивуд.

коментари
 
Отговорете »

 
 • TTT
  2017-12-15 at 11:59

  Щеше да е яко и „Телма“ да е в списъка, но все пак живеем в несъвършен свят :)

  А „Квадратът“ нямам търпение да го гледам.

  Отговор

 • UZUMAKI
  2017-12-15 at 12:51

  Ебаси колко имам да наваксвам :)

  Отговор

 • Milbo
  2017-12-15 at 15:08

  Време е Звягинцев да бъде почетен за системното и така естетически издържано разобличаване на лъжата, която цари в Русия…Вече е бил веднъж в top 5 с Левиатан….А Русия спечели последно 1994-та с филм на поддръжника и фен на Путин, Никита Михалков…Докъде я докараха с тези политики показва именно Звягинцев.

  Отговор

 • Блек
  2017-12-15 at 17:37

  Унгарския филм е чук.

  Отговор

Коментирайте