Вече повече от десетилетие името Андрей Звягинцев става причина за особено нервно напрежение по време на най-значимите филмови форуми в света – другите режисьори в конкурсните програми са наясно, че имат срещу себе си силен съперник, публиката очаква среща с разтърсваща нова творба, а журито е нетърпеливо да види всички филми, за да прецени каква (точно) награда да отсъди. Защото „Левиатан” беше отличен за сценария си в Кан 2014, „Елена” получи Специалната награда на журито в „Особен поглед” – Кан 2011, „Изгнание” спечели наградата за най-добър актьор в Кан 2007, а дебютът му „Завръщане” беше удостоен със „Златен лъв” (и още четири награди) във Венеция 2003. „Нелюбовь” или „Loveless” беше представен в конкурсната програма на Кан и в едно от хвалебствените ревюта по адрес на филма се открива следната характеристика: „тежък филм с гаргантюанско влияние и ефект, смел и ужасяващ коментар върху същността на цяла една нация”.

Главните роли във филма са поверени на Мариана Спивак и Алексей Розин – героите им са семейство, което преминава през сериозна криза. Раздялата им е ужасяваща най-малкото поради факта, че никой от двамата няма желание да вземе 12-годишния им син Альоша. След изчезването на момчето, филмът се трансформира от житейска, човешка драма в тотална критика на състоянието… на всичко в съвременна Русия. Ето какво гласи официалният синопсис:

Loveless” разказва за жестокия развод на Женя и Борис, белязан с жестоки обиди, усещане за безизходица и взаимни обвинения. Всеки от тях има свой нов живот и са нетърпеливи да започнат на чисто, дори това да означава да изоставят своя 12-годишен син Альоша. След като става свидетел на един от скандалиите на родителите си, Альоша изчезва…

Отчайващата липса на любов, която доверява главната героиня – и с думи, и с безсърдечното си поведение в кадрите от трейлъра, е един от вечните проблеми на човешкото съществуване, ала руските творци съумяват особено умело да уловят важните елементи – и да ги пресъздадат в образи. С огромно нетърпение очакваме шанс да видим филма и у нас – Звягинцев е извоювал свое място в сърцето на всеки киноман. А междувременно дори Sony Pictures Classics са се ангажирали да разпространяват филма отвъд Океана, което ще е… голямо предизвикателтво – и за тях, и за щатската публика.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

3 Comments

    1. Научи руски, илитерате!
      (тук не се допуска „шльокавица“) 😛