Рубен Остлунд получава „Златната Палма” от Педро Алмодовар и Жулиет Бинош
Рубен Остлунд получава „Златната Палма” от Педро Алмодовар и Жулиет Бинош

Юбилейното 70-то издание на най-влиятелния филмов фестивал в света приключи преди часове; изключителните кинаджии, поканени за членове на журита в различните програми, свършиха своята работа, а хилядите създатели на филми и привилегировани фенове с шанс за достъп до Кан видяха най-новото и най-важното, създадено в света на киното. Един от най-важните фактори за утвърждаване на авторитета и значимостта на Кан през годините е пазара на проекти и филми, които се провежда в рамките на фестивала. Практически цял свят продава и купува в Кан! А всяка година кулминацията настъпва в онази неделя на месец май, в която се обявяват наградите!

През 2017 членовете на журито на основната конкурсна програма бяха режисьорите Марен Аде, Паоло Сорентино и Парк Чан Уук, актьорите Джесика Частейн, Аньес Жаоуи, Фан Бингбинг и Уил Смит, както и композиторът Габриел Яред, а групата беше председателствана от самия Педро Алмодовар. Това бяха хората, които определиха носителя на „Златната Палма” за 70-ти път – получи я шведския режисьор Рубен Остлунд за артистичната сатира „The Square” (който, според Variety, „дръзва за вмъкне различни аспекти на концептуалното и изпълнителското изкуство в сферата на киното”). С предишния си филм „Force Majeure” Остлунд спечели наградата на журито в конкурса „Особен поглед” на Кан 2014.

Никол Кидман получи специалната юбилейна награда на 70-годишнината на фестивала – тя участваше в четири проекта от официалната селекция, сред които „The Killing of a Sacred Deer” и „The Beguiled” в основната конкурсна програма, представянето на втори сезон на „Top of the Lake” и специалната прожекция на „How to Talk to Girls at Parties”.

Голямата награда – Grand Prix беше присъдена на „BPM (Beats Per Minute)” с режисьор Робин Кампильо – болезнен, дълбоко човешки поглед към френското движение за отстояване правата на хората с различна сексуална ориентация и войната с вируса на СПИН в началото на 90-те години.

София Копола беше отличена с наградата за най-добър режисьор, за адаптацията по романа на Томас Кълинан „The Beguiled”, посветен на Гражданската война в САЩ. Както и можеше да се очаква, най-новият филм на Андрей ЗвягинцевНелюбовь”, за който говорят всички в Кан, получи наградата на журито, а Даян Крюгер и Хоакин Финикс бяха удостоени с призовете за най-добра актриса и актьор – съответно във филмите на Фатих Акин „In the Fade” и на Лин Рамзи „You Were Never Really Here”. Два филма бяха отличени за своите сценарии – „The Killing of a Sacred Deer” (Йоргос Лантимос и Ефтимис Филипо) и „You Were Never Really Here” (написан от режисьорката Лин Рамзи).

Ето какво сподели в специално интервю за официалния сайт на фестивала президента на основното муждународно жури, режисьорът Педро Алмодовар:

Поканата е огромна чест за мен. Кан е празник за арт-хауз киното, а това е изключително важно за мен – и като зрител, и като режисьор. Ходя на кино поне два пъти седмично, по-често за удоволствие, отколкото за да поставям оценки на филмите, които се прожектират. Тук ми се налага да ги оценявам и разбира се, аз ще бъда субективен, защото най-доброто, което мога да направя, е да защитавам именно филмите, които най-много ми харесват. Но съм сигурен, че ще бъда и много гъвкав, отворен за мненията на останалите осем члена на нашето жури. Искам да се опитат да ме убедят, ако аз не успявам да видя нещата през тяхната перспектива, защото всички заедно споделяме отговорността за избора на победителите!

Що се отнася до моята подготовка – опитах се да спя повече в седмиците преди фестивала и имах много отговорна работа: да подготвя костюмите си за Кан и да внимавам да не се окаже, че съм сложил някой и друг излишен килограм, заради които не мога да вляза в тях!…

За да сме сигурни, че не сме пропуснали някое от важните отличия, които се раздават в конкурсните програми на Кан, добавяме официален списък, а подробности за (някои от) филмите очаквайте, когато/ако успеят да стигнат до голям екран у нас!

COMPETITION
Palme d’Or: “The Square” (Ruben Östlund)
Special Prize: Nicole Kidman
Grand Prix: “BPM (Beats Per Minute)” (Robin Campillo)
Director: Sofia Coppola, “The Beguiled”
Actor: Joaquin Phoenix, “You Were Never Really Here”
Actress: Diane Kruger, “In the Fade”
Jury Prize: “Loveless” (Andrey Zvyagintsev)
Screenplay — TIE: “The Killing of a Sacred Deer” (Yorgos Lanthimos, Efthimis Filippou) and “You Were Never Really Here” (Lynne Ramsay)

OTHER PRIZES
Camera d’Or: “Jeune femme” (Montparnasse-Bienvenüe) (Léonor Serraille)
Short Films Palme d’Or: “Xiao Cheng Er Yue” (Qiu Yang)
Short Films Special Mention: “Katto” (Teppo Airaksinen)
Golden Eye Documentary Prize: “Faces Places” (Visages Villages) (Agnès Varda, JR)
Ecumenical Jury Prize: “Radiance” (Naomi Kawase)

UN CERTAIN REGARD – президент на журито беше Ума Търман
Un Certain Regard Award: “A Man of Integrity,” Mohammad Rasoulof
Best Director: Taylor Sheridan, “Wind River”
Jury Prize: Michel Franco, “April’s Daughter”
Best Performance: Jasmine Trinca, “Fortunata”
Award for Poetry of Cinema: Mathieu Amalric, “Barbara”

DIRECTORS’ FORTNIGHT
Art Cinema Award: “The Rider” (Chloe Zhao)
Society of Dramatic Authors and Composers Prize — TIE: “Lover for a Day” (Philippe Garrel) and “Let the Sunshine In” (Claire Denis)
Europa Cinemas Label: “A Ciambra” (Jonas Carpignano)

CRITICS’ WEEK
Grand Prize: “Makala” (Emmanuel Gras)
Visionary Prize: “Gabriel and the Mountain” (Fellipe Barbosa)
Society of Dramatic Authors and Composers Prize: “Ava” (Léa Mysius)
 

FIPRESCI
Competition: “BPM (Beats Per Minute)”
Un Certain Regard: “Closeness” (Kantemir Balagov)
Directors’ Fortnight: “The Nothing Factory” (Pedro Pinho)

099b3846dc9ddad70788d95b47d7ac506281637e
Журито в състав Марен Аде, Паоло Сорентино, Парк Чан Уук, Джесика Частейн, Аньес Жаоуи, Фан Бингбинг, Уил Смит, Габриел Яред и Педро Алмодовар
Андрей Звягинцев
Андрей Звягинцев
Йоргос Лантимос
Йоргос Лантимос
Хоакин Финикс
Хоакин Финикс
Даян Крюгер
Даян Крюгер

253b75345e7da677dce33ba832945fc3ebca2beb

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Наистина силен Кан ще да е бил тая година, жалко само, че с огромно закъснение повечето от тия филми ще стигнат до нас.