Прости ни, че се развълнувахме, Куентин…

От доста време насам Куентин Тарантино развява своето правило, според което той ще спре да прави филми след десетия си проект, оставяйки една перфектна кариера на света. Ние сме фенове на Тарантино, естествено, но не сме фенове на всичките му глупости, и в този случай имахме доста противоречиви мнения. Не можем да отречем, че има нещо прелестно в една малка, съвършена филмография (дали тази на Тарантино е такава, може да се спори, но със сигурност има някаква завършеност в нея). Но от другата страна, някои от най-великите филмови творци са тези, които не са спирали да работят, държейки камерата до последния си дъх, развивайки темите си до дълбини, които могат да бъдат достигнати, само ако си ги разглеждал десетки пъти подред.

Държейки на вярването си, че режисьорите изветряват с възрастта, Тарантино сигурно никога няма да разбере удоволствието да гледаш велик творец в старостта си, прилагайки съвсем нова перспектива върху киното – това, което виждаме в момента със Скорсезе, Спилбърг, Копола, Ман. Това поставя под въпрос колко велик всъщност е Тарантино, или е просто един ненадминат артист на имитацията, който успя да се въплъти в Холивуд повече, отколкото реално да добави нещо към него. Суетата му около този „финален филм“ ни се струва именно такава – величие на IMDb страницата му, не на творчеството.

Ако звучим доста по-негативни относно този подход на Тарантино, отколкото сме били преди, то това е последствие на най-скорошните новини, които чухме по този въпрос. Deadline получи ексклузивното известие, че Тарантино се е отказал от досегашния си планиран финален проект, The Movie Critic, за който вече няколко пъти сме писали с вълнение. Филмът действително изглеждаше твърде перфектно замислен като „финален“, ориентиран не просто около обсебеността на режисьора от лайфстайла на киноманията, но и потенциално даващ му шанса да пресъздаде филмовата история по собствените си вкусове. Досега се говореше, че Брад Пит ще вземе главната роля, а също се носеха слухове, че се водят преговори с Том Круз.

Обявявайки новината за канселирането на филма, Deadline споделиха и други клюки около него, които правят ситуацията още по-любопитна. Досега предполагахме, че Пит би играл циничния филмов критик в порно списание, който Тарантино е описвал като основното вдъхновение зад проекта, но сега може би се оказва, че е имало идеи той отново да играе персонажа Клиф Буут от Имало едно време в Холивуд. Също е имало планове за завръщането на много актьори от предишни филми на Тарантино, макар че на този етап нямаме конкретни имена. Звучи сякаш режисьорът е бил твърде обсебен от идеята за финален поклон, превръщайки целия проект в почит към себе си, и може би е осъзнал именно това. Действително The Movie Critic ни звучеше малко твърде подобен на Имало едно време, който самият Тарантино счита за най-добрия си филм, и в крайна сметка може да се окаже, че сега той ще поеме в друга, съвсем неочаквана посока.

И все пак ни се струва леко абсурдно, че един от най-големите режисьори на света, който може да получи огромни бюджети за почти всякакъв свой проект, се държи като разглезено дете в това отношение. Очевидно е, че проектът е бил прекъснат, защото Тарантино се е паникьосал от капана, в който сам се вкара с обещанието за перфектна филмография. Сякаш „Финалния поклон“ би значел нещо… Според нас лично Тарантино просто трябва да се стегне и да си прави филмите – малко хора имат неговата свобода, така че по-добре да я използва. Ние сме му фенове, колкото и да го критикуваме, и искаме да видим просто следващия филм на  Куентин Тарантино. И следващия, и следващия, и следващия.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *