Рюсуке Хамагучи е артхаус фаворит от доста време, с филми като Happy Hour, Asako I & II и Wheel of Fortune and Fantasy. Но през 2021 той се издигна на ново ниво на популярност с Карай колата ми, който бе номиниран за 4 награди „Оскар“ (най-добър режисьор и сценарий за самия Хамагучи), печелейки за най-добър интернационален филм. Проницателният стил на японеца е сред любимите ни в съвременното кино, обещаващ винаги уникално преживяване, така че всяко ново негово предложение е радост за нас.

Вълнуващият му следващ филм, Evil Does Not Exist, вече дебютира в няколко фестивала, дори печелейки наградата на журито във Венеция. Всички отзиви на този етап са блестящи, обещаващи поредния чудат, търпелив, безпощаден шедьовър от един от най-добрите съвременни японски режисьори. За да разпалят още вълнението ни, Sideshow и Janus Films споделиха трейлър на филма, в който виждаме класическия Хамагучи стил, отприщен в нов контекст.

Не че имаме нужда от трейлър за филм като този – очевидно звездата тук е режисьорът, така че във всеки случай ще го гледаме – но все пак е приятно да видим кадри от Evil Does Not Exist, който се превръща в едно от най-очакваните заглавия за годината. Не виждаме шанс да получи редовен кинопоказ у нас, но ще очакваме с нетърпение да го видим под каквато и да била форма. Изглежда сякаш Evil Does Not Exist ще разглежда доста от типичните за Хамагучи теми – отношението между труда и живота, конфликтът между индустриалното мислене и духовната свобода, вината и меланхолията. Повече информация за озадачаващия сюжет на филма можете да научите от официалния синопсис:

В провинциалното алпийско селце Мизубики, недалеч от Токио, Такуми и дъщеря му Хана водят скромен живот, събирайки вода, дърва и диво уасаби за местния ресторант за удон. Жителите на градчето научават все повече за плана на агенция за таланти да построи наблизо разкошен глемпинг, който да предлага на жителите на града комфортно „бягство“ в снежната пустош. Когато двама представители на компанията пристигат и искат насоки от местните, Такуми започва да изпитва угризения за участието си, тъй като става ясно, че проектът ще има пагубно въздействие върху общността.

Evil Does Not Exist e написан и режисиран от Рюсуке Хамагучи. В главните роли участват Хитоши Омика и Рей Нишикава.

Филмът започва ограниченото си разпространение в САЩ на 3 май, 2024.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *