В края на месец януари обикновено се обсъжда какво се очаква да бъде представено премиерно в програмата на следващото Берлинале, а ние ще обърнем внимание на един от филмите, които получиха признание в секцията Encounters миналата година на същия престижен филмов форум.

Става дума за Here на режисьора Бас Девос, който бе награден като най-добър филм и получи приза на ФИПРЕССИ в конкурсната програма на фестивала. 40-годишният белгиец е познат с филмите си Violet (2014), Ghost Tropic (2019) и Hellhole (2019), представяни на десетки филмови форуми в цял свят.

Ето какво може да се очаква от новата му творба:

Елегантно спокойствие, емпатия, внимание към детайлите – това са част от характеристиките, отличителни за авторския почерк на Девос, те се превръщат в негова запазена марка. Той и екипът му успяват да уловят копнежа, който може да се открие, почти погребан от забързания градски живот, и шанса да попаднеш под влиянието на нечие магично присъствие, който все още съществува – особено при среща на непознати хора от различни светове и култури.

Ето какво гласи официалният синопсис на Here, а след него ще откриете и плакати на филма:

Стефан, строителен работник от Румъния, който живее в Брюксел, подготвя връщането си у дома, за да посети майка си, и обмисля дали да не остане да живее в родината си. С всички останали продукти в хладилника си той сготвя голям казан със супа и я поднася като прощален подарък на приятелите и близките си. Докато чака да поправят колата му, той среща Шушоу – белгийка от китайски произход, която подготвя докторат на тема мъхове. Вниманието, което тя отделя за неща, които са почти невидими, го стъписва и променя решението за посоката, в която се е запътил.

Главните роли в Here са поверени на Стефан Гота и Лиу Гонг, продуцент на филма е Марк Гойен, а Девос е автор на сценария и режисьор на тази импресионистична, съзерцателна история за търсенето на смисъла и пътя.

За разпространението на Here в САЩ са отговорни Cinema Guild – представянето на филма отвъд Атлантика ще започне на 9 февруари с прожекции в Lincoln Center, Ню Йорк.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *