За да не останат съмнения какво могат да очакват почитателите на тийн-сагата с приключенията на Пърси Джаксън, създадена от Рик Риърдън преди почти две десетилетия, преди няколко дни Disney+ пуснаха нов, пълен трейлър на поредицата Percy Jackson And The Olympians. Идеята е с този сериал да се „рестартира“ интереса към историите за полубоговете и прочутите Олимпийци, след като през 2010 година 20th Century Fox започна нещо по темата с Крис Кълъмбъс, но не се получи мечтаният резултат.

Книгите на Риърдън са пет, без да смятаме паралелните и допълнителни истории/сюжетни нишки, така че има доста широко поле за действие, ако този нов сериал набере достатъчно положителни отзиви и почитатели. До момента бяхме срещали тийзъри – ето и пълен трейлър:

Съвсем логично е да се започне от обвинението на гръмовержеца Зевс, че Пърси някак е успял да открадне мълнията му, което води до поредица всевъзможни усложнения и неизбежни опити на Пърси и приятелите му да „изчистят“репутацията си и да се пробват да възстановят световния ред.

За съвсем незапознатите с книгите за Пърси, издадени у нас от „Егмонд България“, ще припомним тук синопсиса на първата история:

Запознайте се с Пърси Джаксън, който е на път да бъде изгонен от училище… от поредното училище.

Непокорен, побойник, слаб ученик, той осъзнава, че не е като останалите деца, но искрено се старае поне малко да прилича на тях. Всичко, което Пърси иска, е да бъде обикновено 12-годишно момче. Да, но обикновените момчета не са преследвани от чудовища и не изпаряват учителките си по математика. Освен това страда от дислексия (защото мозъкът му е настроен за старогръцки) и Синдром на дефицит на вниманието (защото има силно развити бойни инстинкти). Звучи ви странно?

Е, той е син на Посейдон, древногръцкия бог на моретата. А когато мълнията на Зевс е открадната, Пърси е принуден да поеме изключително опасна мисия през територията на САЩ, за да я открие.

Главната роля в Percy Jackson And The Olympians е поверена на Уокър Скобъл (The Adam ProjectSecret Headquarters), а Лий Сава Джефрис и Арван Симадри са в ролите на най-добрите приятели на Пърси – Анабет и Гроувър. В актьорския екип са още Лин-Мануел Миранда (Хермес), Меган Мълали (фурията Алекто), Тоби Стивънс (Посейдон), Вирджиния Къл, Джейсън Манцукас (Дионис), Джей Дуплас (Хадес), Глин Търман (кентавърът Хирон), Ланс Редик (Зевс), Адам Копланд (Арес), Чарли Бушнел, Диор Гудджон, Джесика Паркър Кенеди, Оливеа Мортън, Сюзан Крайър, Тим Шарп и Тимъти Омундсон (Хефест).

Самият автор Риърдън, заедно с Джон Стайнберг (Jericho, Human Target, Black Sails, The Old Man) са сценаристи на сериала, Дан Шолц и Стайнберг са шоурънъри, а режисьор на първите два епизода е Джеймс Бобин (Muppets Most WantedAlice Through the Looking GlassDora and the Lost City of Gold). В екипа на изпълнителните продуценти са още Ребека Риърдън, Елън Голдсмит-Вейн, Бърд Салки, Джеръми Бел, Д. Дж. Голдбърг, Джим Роуи, Моника Оусу-Брийн, Андър Енгстрьом и Джет Уилкинсън.

Премиерата на първите два от общо осемте епизода на Percy Jackson And The Olympians ще бъде по Disney+ точно след месец – на 20 декември 2023, а в следващите 6 седмици в платформата ще се появява по един нов епизод. Ще ни бъде интересно да проследим развитието на този проект.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *