За поредна година фестивалът Киномания ще има своето онлайн присъствие, успоредно с прожекциите в киносалоните. Отново домакин на онлайн селекцията е платформата за видео съдържание Neterra.TV+. В тазгодишната издание са включени общо 13 филмови заглавия. 

Фестивалът ще може да бъде гледан от 20 ноември до 3 декември от цялата страна, като билетите са вече в продажба. Neterra.TV+ дава възможност за закупуване на билет за един филм или филмови пакети, които включват 3, 5, 10 или всички филми.

Онлайн изданието предлага съдържание за всеки вкус: хитови заглавия от италианското и френското кино, комедии, драма, биографични и документални филми.

Сред акцентите в дигиталния формат на Киномания 2023 се откроява победителят от Кан – филмът Анатомия на едно падане. Завладяващо написан и изигран като съдебен процес, филмът функционира и като своеобразна аутопсия на предубедеността и двусмислието, а съдът е оперна сцена, на която всеки жест, дума и минал контакт са подложени на преоценка. Напрегнат и вълнуващ до последния момент, “Анатомия на едно падане” се разгръща като опияняващ ребус, фокусиран върху объркаността на съществуването.

Друго ключово заглавие е Аз, капитан. Филмът на Матео Гароне не засяга миграционната криза, въпреки че тази тема е в основата му. Гароне завърта историята си около разказа за инициацията на срамежлив и наивен тийнейджър, и израстването му в отговорен и смел възрастен. Аз, Капитан е нещо като модерната Одисея, една съвременна героична сага, и подобно на древните герои младият Сейдиду разчита на доблестни другари, за да преодолее ужасни изпитания и да се изправи срещу много истински чудовища.

Премиера от 2023 г. е биографичният филм Голда Меир: Желязната лейди на Израел. Почти неузнаваемата Хелън Мирън озарява екрана с присъствието си, вдъхвайки живот на един от най-емблематичните и влиятелни политически лидери на ХХ век. Меир е жена в центъра на драматичен геополитически период, в потенциално фатален за страната ѝ момент, заобиколена от мъже: нейните генерали Даян, Елазар и Шарон, както и Хенри Кисинджър, в решаваща сцена на висшата дипломация. Филмът се фокусира върху представянето на една силна, но всъщност крехка дама, която трябва да взима решения, които не са по силите й, наред със здравословното й състояние, разклатено от непрестанното пушене.

Тази години Киномания залага само на нови филмови заглавия в онлайн селекцията си. Сред филмовото съдържание ще срещнете изключителния Майкъл Кейн в комедията Великият беглец, както и Пиерфранческо Фавино в трилъра Последната нощ. От документалните филми силно впечатление прави лентата Китовете, пазители на планетата, вдъхновен от поемата Whale Nation на английския поет Хийткоут Уилямс.

Киномания 2023 отдава почит на своя дългогодишен селекционер и програматор Владо Трифонов, който ни напусна внезапно на 3 октомври тази година. Владо бе неизменна част и от екипа на Neterra.TV+ от нейното създаване и завинаги ще остане в сърцата ни. Приживе той селектира лично огромна част от филмите в тазгодишната програма на фестивала.

Всички филми от онлайн селекцията на Киномания 2023 може да разгледате тук.

Филмите ще са достъпни за територията на България, без необходимост от абонамент, от 20.11.2023 г. до 03.12.2023 г. 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *