Предстоящото 80-то, юбилейно издание на фестивала във Венеция (съвсем не изненадващо) ще предложи наистина впечатляващ брой изключително интересни филми, за които нямаме никакво търпение – филми на Дейвид Финчър, Уди Алън, Роман Полански, Бради Купър, София Копола, Майкъл Ман, Агнешка Холанд, Рюсуке Хамагучи, Ричард Линклейтър, Хармъни Корин, Стефано Солима и др. За много от тях вече сме писали, но сега за първи път обръщаме внимание на едно заглавие, което поставяме в челните места на списъка ни с най-очаквани.

Става въпрос за Io Capitano на огромния ни любимец Матео Гароне, режисьор на филми като безапелационния шедьовър Гомор и отличените с редици престижни награди Реалност, Приказка за приказките, Кучкар и последно Пинокио, който отнесе 15 номинации за „Давид на Донатело“ и две за „Оскар“. Заглавието Io Capitano е вдъхновено от едноименния персонаж от италианската комедия дел арте, а филмът разказва за пътуването на две момчета, Сейду и Муса, които напускат Дакар, за да стигнат Европа.

Според официално описание Io Capitano представлявасъвременна Одисея през клопките на пустинята, ужасa на емигрантските центрове в Либия и опасностите на морето. Вижте първия му трейлър.

Очевидно Io Capitano е много силно натоварен, политически и социално филм, като допълнително доказателство за това е и изказването на Матео Гароне, което ще откриете малко по-долу. Принципно подобни неща ни отблъскват, но само когато са натъпкани в уж развлекателни филми. Тук нямаме грижи, още повече, че Гароне е майстор, който може да представи темата изключително комплексно и нюансирано, освен че като кино ще бъде чук. Още веднъж, очакваме Io Capitano с огромен интерес.

Ето какво споделяза филма Матео Гароне:

Io Capitano се роди от идеята да разкажем за епичното пътешествие на две момчета мигранти от Сенагеал, които прекосяват Африка, с всичките ѝ опасности, за да преследват мечта, наречена Европа. За да направим филма, започнахме от неподправените показания на тези, които са преживели този ад. Решихме да позиционираме камерата от тяхна гледна точка, за да разкажем тази съвременна Одисея от техния ъгъл – нещо като обратна гледна точка на картините, които сме свикнали да виждаме от нашата западна перспектива. Опит да дадем глас, най-накрая, на тези, които нямат такъв.

Режисьор на Io Capitano е Матео Гароне (Гомор, Реалност, Приказка за приказките, Кучкар, Пинокио), който е и сценарист наравно с Масимо Гаудиозо, Масимо Чекерини и Андреа Талиафери. В ролите са Сейду Сар, Мустафа Фол, Бамар Кане, Хишем Якуби, Афиф Бен Бадра и др.

Премиерата по италианските кина е веднага след Венеция – на 7 септември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *