Ридли Скот, чийто пореден исторически епос, Наполеон, очакваме следващата седмица, вече се е заел да прави продължение на хитовия Гладиатор с Пол Мескал. Може би фактът, че филмът, който се е превърнал в най-ярката поп-културна репрезентация за Древен Рим, скоро ще получи високопрофилно продължение, е събудил интереса на Холивуд към оригиналното си IP – историята! Дензел Уошингтън може и да не е очевидният избор за такъв проект, имайки предвид колко съвременни са повечето му роли, но той е една от последните ни велики филмови звезди и историческия епос има богата традиция като най-звездния от всички жанрове (а и всеки, който е гледал Трагедията на Макбет, знае, че това не може да спре Дензел), така че всъщност бихме се радвали да го видим в някой филм за древноримски воини, размахващи мечове и т.н.

За наше щастие този филм е на хоризонта и се нарича Гладиатор 2 на Ридли Скот, в който Уошингтън вече е потвърден да има дотук неизвестна роля. Това е всичко, което ни е нужно, и няма какво повече да бъде казано по въпроса… освен ако Антоан Фукуа не реши да се намеси. Точно така – сякаш недоволен от само един древноримски епос, Дензел ще се обедини отново с любимия си (почти) компетентен Холивудски занаятчия, за да разкажат една много по-дива, трудна за вярване легенда от Древността. Уошингтън ще изиграе картагенския войн Ханибал, който се слави като един от великите военни лидери в историята заради множеството си победи срещу Рим във Втората пуническа война. Може би най-известен е с походът, който войските му правят през Алпите, яздейки африкански военни слонове, което, съдейки по статиите в американските новинарски сайтове, ще бъде основата на маркетинг стратегията за филма.

Този материал дълго време бе разработван от Вин Дизел (един фентъзи нърд в тялото на горила) като потенциална трилогия и това от само себе си трябва да ни подскаже за настроението, към което ще се приспособи Фукуа тук. Историята е подходяща за абсурдност и макар и сценариста на Гладиатор Джон Логан да работи върху сценария за Уошингтън, не виждаме изход от това (и нямаме желание да го търсим). Всичко намирисва на потенциално неприятна комбинация между исторически camp, задушен от сериозен, престижен патос, която само се влошава от присъствието на Фукуа. Той е един от кралете на Холивудската посредственост, способен на прилични b-movie удоволствия като Закрилникът, но най-вече на безвкусица в опитите си за развлечение (Olympus Has Fallen, Infinite и римейка на The Magnificent Seven) и на смехотворни „сериозни“ филми (дори няма да се преструваме в името на тази статия, че сме гледали другия му скорошен исторически филм Emancipation с Уил Смит, защото дори ние си имаме по-добра работа).

Другият проблем е, че филмът ще бъде направен за Netflix, които, както скорошният трейлър на Rebel Moon на Зак Снайдър намеква, имат желание да влязат в сериозна конкуренция със студиата не само за престижни заглавия, а и за блокбъстъри. Досега не са били особено успешни (6 Underground на Майкъл Бей е най-добрият възможен пример, и дори той потъна в стрийминг блатото) и се опасяваме, че Снайдър (добър избор вместо Фукуа!) ще пострада въпреки добрите си намерения, правейки оригинална фантастика за тях. Ако ще получим Netflix продукция, режисирана от Антоан Фукуа, то вече интересът ни започва да доближава дъното (а и ставаме скептични относно шансовете реално да се осъществи). Но кой знае? Може и да се окаже прилично. В крайна сметка има и по-лоши неща от Дензел Уошингтън, атакуващ Рим, яздейки слон.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 Comments

  1. Olympus has fallen си е чудесен екшън за развлечение, не знам защо се дава като лош пример. Показва по един зловещ начин как при една добра организация White house може да се превземе.

  2. „Еманципация“ бе приличен епос.Вярно, патосът в него бе повече от очакваното, но не съжалявам за отделеното му време.

    1. Покдрепям на 100%. Въобще не беше лош. Ако не се бе случил шамарът на Оскарите, Смит можеше като нищо да бъде номиниран (и да вземе?) награда за този филм вместо за King Richard.

  3. Черкезов, нари са ти казвали, че си кретен?! Ама не ти се вярва, май?!
    Как можеш в една обикновена новина да ни натрапиш толкова кино-пошлост и лично мнение, което никой не ти е търсил?
    1. Фукуа като режисьор е брутален, стига да има възможност да си реализира идеите.
    Пример: Закрилникът, Еманципация, Обратен гард, Mayor of Kingstown (TV Series 2021‑ ) The Terminal List (TV Series 2022‑ ) Training Day (2001)
    Все прекрасни продукции, надминаващи твоята кретенска глава.
    2. Има вероятност именно на Фукуа филма да е по-читав от на старчето Скот, но това ще видим…
    3. Спри да спамиш целия сайт, защото ни се повдига от теб вече- наставаш за коментатор.
    4. Вече забравих какво щях да кажа от яд 😂, понеже съм бесен на кретени, като теб.

  4. О майкоооо…. Имаше една приказка: Оф… що не съм жив да умрем….

    Фукуа има един еднствен наситина добър филм. И то благодарение на Хоук и Уошингтън…

  5. Никаква историческа правдоподобност! Негър да играе Ханибал – това е подигравка все едно Брад Пит да играе Мартин Лутър Кинг. Приоритет на днешните филми е посланието, а не съдържанието…

    1. Пълни кретени сте:
      Ханибал е …чернокож ! Като такъв е представен във филма на History channel !
      Забележи – не някакво фентъзи филмче, не по комикс, дори не и игрален . Филмът е на Хистори , а целта научно-образователна. Да научим за древния Картаген и неговият най-велик пълководец, който за малко да заличи могъщият Рим и да промени историята на Европа….а може би и на света. За да няма обвинявания в расизъм, ще се обоснова. Картаген е олигархична република, управлявана от сравнително тесен кръг ….но да не се отплесвам ето тук са подробностите http://sourcebooks.fordham.edu/halsall/ancient/aristotle-carthage.asp и за франкофоните тук http://www.cosmovisions.com/ChronoCarthage.htm . С две думи – немислимо е не -потомствен аристократ да стигне /да заеме/ висши държавни длъжности в Адирата. Нещо напълно невъзможно в този период. Та картагенската аристокрация не иска да приобщи дори върхушката на съседна Утика, която също е финикийка , и в последствие, последната се разбунтува. Или трябва да се докаже, че самите финикийците са чернокожи. Но и доказателствата не са трудни. На база тази монета

      https://www.forumnauka.bg/uploads/monthly_2017_05/Hannibal.jpg.437afb2af23a59f4c998b2ee88ca9079.jpg

      Неграмотници, обвинявате Фукуа, че ще лъже във филма си ли?!

    2. Абе, комик, Хистори Ченъл е телевизия за риалити в заложни къщи, копане на злато в Австралия и тираджии из пустинята…

      Със същия успех може да се информираш за исторически събития от Клашъра… скопен изтърсак на извънземен аборт.

      Ханибал е черен, колкото Клеопатра е била, дете на черна дупка и космически мухъл

    3. joTo наистина си кретен! При това неграмотен!

    4. Неграмотен е този дето не е знаел как да използва презерватива, трагично събитие което довежда до появата ти, амеба с номер.

      Картагенците са наследници на финикийците, знам, че това не ти говори нищо, експериментална мишко.