Тази интригуваща британска история е добър пример за умело пресъздаване на събития от близкото минало, които може и да са изгубили острата си актуалност, но дават шанс и сюжетен материал за осмисляне на глобални теми. А също така гарантират пространство, в което да се разположат удобно майстори на актьорски превъплъщения като Джилиън Андерсън и Руфъс Сюъл.

Именно техните герои са в основата на словесния дуел между водещата на предаването на ВВС Newsnight и „любимия син на Нейно Величество“, принц Андрю. Неговата съдба се променя драстично след интервюто, което стига до дъното на обвиненията към члена на кралското семейство, поддържал приятелски отношения с осъдения за своите престъпления американски педофил Джефри Епстийн.

И макар че името на Джилиън Андерсън притежава естествена притегателна сила за всеки, запознат с впечатляващите ѝ роли през годините (да не забравяме и Sex Education, иThe Crown), филмът Scoop е по-скоро чудесно „завръщане“ под светлините на прожекторите на Били Пайпър (добре позната като Роуз, спътница на Доктора в началото на модерните му реинкарнации от преди две десетилетия, дело на Ръсел Т. Дейвис) и солидно доказателство за уменията на Руфъс Сюъл да се превърне в една емблематична за британското общество фигура.

Вдъхновена от реални събития, историята разказва как журналистическият екип на прочутото предаване на ВВС Newsnight стига до откровеното интервю с принц Андрю, което променя завинаги живота му. От начина, по който продуцентката Сам Макалистър преговаря с двореца, до подхода, който използва водещата Емили Мейтлис при задаването на въпросите си към представителя на британското кралско семейство – Scoop въвлича зрителите в едно уникално разследване, в което главните действащи лица не биха се спрели пред нищо, докато не стигнат до истината. „Един час на телевизионния екран може да промени всичко“ – историята, разказана в Scoop, доказва правотата на това твърдение.

Представяме на вашето внимание трейлър.

В Scoop участват още Ромола Гараи, Кийли Хоус, режисьор е ветеранът Филип Мартин (Prime Suspect, The Crown), а сценарият е дело на Питър Мофат (без директна връзка със Стивън Мофат!) и Джоф Бусетил.

Филмът вече е достъпен в Netflix.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *