Историята зад Нос Страх (Cape Fear) е една от онези прекрасни Холивудски легенди, които никога не ни омръзват. Стивън Спилбърг подготвял римейк на трилъра от 1962 г., който щял лично да режисира. След успеха на Добри момчета, изкарващ го от нискобюджетната мизерия на 80-те, Мартин Скорсезе се заема с подготовка за адаптация на романа Списъкът на Шиндлер. Спилбърг, който винаги е обмислял да режисира историята за Холокоста, осъзнава, че не би си простил, ако изпусне този момент, и моли Скорсезе да му отстъпи проекта. В замяна той му дава възможността да направи Нос Страх с Amblin като продуценти, който не е типичен Скорсезе филм, а доста по-комерсиален, развлекателен проект, но по този начин дава шанс на Марти да се възвърне в мейнстрийма и да започне да получава отново големи бюджети, водещи до Невинни години, Казино и Бандите на Ню Йорк.

Всичко това прави днешната новина особено любопитна. Мартин Скорсезе и Стивън Спилбърг отново се обединяват около нова версия на Нос Страх, този път като сериал. Шоурънърът ще бъде Ник Антоска, който има богат опит като телевизионен сценарист за сериали като Teen Wolf и Hannibal, и е създателят на Netflix проекта Brand New Cherry Flavor. Но може би най-известен е като създателят на криминалния минисериал The Act, който определено наподобява Нос Страх с тематиките си за семейство и убийство.

Сериалът ще черпи вдъхновение от всички предишни версии – романa The Executioners на Джон Д. Макдоналд, както и двaта филма, първия от които е известен като проект, започнат от Алфред Хичкок и довършен от Дж. Лий Томпсън. С други думи, тук ще се усещат отпечатъците на толкова много значителни фигури, че няма как да нямаме поне някакъв интерес към проекта. Говори се, че Антоска има желание да деконструира криминалния жанр и „true crime“ историите (от които сме обсебени), което значи, че може би желае да се откъсне от цялата тази тежест.

Напомняме, че Нос Страх разказва за семейство адвокати (в досегашните версии само съпругът е адвокат), което започва да бъде тероризирано от убиец от тяхното минало, излязъл от затвора. Ще бъде интересно кой ще играе убиеца, тъй като въплъщенията на Грегъри Пек и най-вече на Робърт Де Ниро са емблематични по своему. Сериалът все още няма телевизионна дистрибуция, но в момента се счита за един от най-горещите проекти този сезон. Скорсезе вече има ТВ-сделка с Apple, които продуцираха Убийците на цветната луна, така че е доста възможно те да бъдат новия дом на Нос Страх.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Робърт Мичъм е в ролята на убиеца във версията от 1962 – не Грегъри Пек (той е адвокатът).

  2. „Ще бъде интересно кой ще играе убиеца, тъй като въплъщенията на Грегъри Пек и най-вече на Робърт Де Ниро са емблематични по своему.“

    Това не е изречение, а диагноза.