15 години минават наистина неусетно. За Баз Лурман това време се измерва в режисирането на два филма – Великият Гетсби и Елвис, един епизод от Netflix-поредица и още десетина късоматрежни / видео проекта. За главните актьори в шестте епизода на подготвяната поредица Faraway Downs, която ще се излъчва по Hulu, усещането ще е наистина сюрреалистично. Защото Никол Кидман и Хю Джакман са участвали в десетки проекти с най-различни предизвикателства и творчески екипи, но изведнъж ще видят себе си с 15 години по-млади на малкия екран, въвлечени в страстната и изпълнена с драматични обрати история, разказана в Австралия (Australia) през 2008 година.

Как е възможно това? Благодарение на добрите архиварски способности на сътрудниците на Лурман и неговото собствено усещане, че сюжетът за английската аристократка, която иска да отглежда крави в Австралия и да направи нещо смислено за коренното местно население, не е разгърнат подобаващо като разказ. Правилно се досещате – всичко, което е заснето преди години, се зарежда в монтажните компютри, и магьосникът Лурман подготвя шест епизода, които носят името на ранчото – Faraway Downs.

Безспорно, Никол Кидман е една от най-добрите актриси, на които имаме удоволствието да сме съвременници. Безусловно, през годините усърдна работа Хю Джакман доказа, че може да бъде чудесен екшън-герой, както и впечатляващ шоумен. Имаме отчетлив спомен колко противоречиво се прие одата на Лурман за тяхната обща родина (световен боксофис малко над 210 милиона долара при бюджет 130 милиона, без да се включва маркетинг-кампанията) и с особен интерес ще очакваме „разширената версия“ на познатата история. Ето какво споделя преди време самият режисьор в интервю за TheWrap:

След като ми хрумна идеята за Faraway Downs, започнах да преглеждам заснетия материал и осъзнах, че имам достатъчно кадри, чрез които да пресъздам историята отново, като съм далеч от стремежа да направя по-добър филм от Австралия, а по-скоро искам да поставя акцент върху различни теми в сюжета. Ще използвам силата, която откривам в отделните епизоди, за да подчертая още по-сериозно акцентите, които смятам за важни.

Лурман споделя, че историята вече има нов, различен финал, разказът е по-богат, има по-сериозен фокус върху австралийското дете (в ролята Брандън Уолтърс) и драстичната расова политика на правителството, в резултат на която съществуват „откраднатите поколения“. За онези, които са пропуснали да гледат Австралия на голям екран, ето какво гласи официалният синопсис на новата поредица:

В центъра на историята е английската аристократка лейди Сара Ашли (Кидман), която прекосява света, за да се противопостави на своенравния си съпруг в Австралия и да продаде ранчото „Faraway Downs“, с внушителни стада крави на милиони декари земя. След смъртта на съпруга, безскрупулният австралийски магнат – крал Карни (Брайън Браун) прави планове как да отнеме земята на англичанката и тя е принудена да обедини силите си с един от майсторите в отглеждане на добитък (Джакман), за да защити ранчото си. Романтичната приключенска история е разказана през погледа на малкия Нула (Уолтърс) – момче от местните племена, което колониалните сили на реда държат да тикнат в интернат. Четирите години, в които тримата са заедно, се оказват преломни за съдбата на всеки от тях, както и ужасът на Втората световна война, която стига до бреговете на северна Австралия…

Доколкото е известно, Баз Лурман не е организирал допълнителни снимачни дни, а е работил със собствените си дубли от преди 15 години. В екипа изпълнителни продуценти на новата поредица са Катерин Напман, Катерин Мартин, Шуйлър Уейз и авторът-режисьор.

Премиерата на Faraway Downs е в платформата Hulu, датата е след месец – 26 ноември 2023. Ще ни е интересно колко различен разказ е успял да конструира Лурман.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *