Имаме положителни спомени от разказа Децата на царевицата (Children of the Corn) на Стивън Кинг, но що се отнася до едноименната филмова поредица, не сме големи фенове и сме гледали максимум една-две части. По тази причина нямахме абсолютно никакво намерение да обръщаме внимание на поредния (единайсети!! – проверихме го няколко пъти и все още не можем да повярваме) филм, който се води нов опит за рестартиране на франчайза, но случайно забелязахме, че е режисиран от Кърт Уимър и решихме, че си заслужава да драснем една бърза хейт-новина.

Защо точно Кърт Уимър ни мотивира? Защото го намираме за интересен човек, с открояващ се визуален стил (не задължително в положителен аспект) и ни е любопитно, първо, как ще се справи с подобен десеторазреден хорър и второ, как въобще стигна до тук. Всъщност, знаем как се стигна до тук.

Уимър се изявява предимно като сценарист – автор е на някои средно проблематични, други откровено тъпи, но като цяло доста високопрофилни заглавия като Сфера, Аферата Томас Краун, Улични крале, Смъртоносен противник,Агент Солт, Зов за завръщане и Критична точка, но е известен и като режисьор на два, визуално доста любопитни филма. Единият от тях е чудесният, имащ култов статус сред феновете Equilibrium с Крисчън Бейл, другият е трагичният Ултравайълет с Мила Йовович от 2006 г., който смятаме, че е и причината за 14-годишното му отсъствие от режисьорското столче.

Да видим как се е справил с новия Децата на царевицата.

Отговорът е… генерично. Освен че като цяло филмът изглежда зле, не видяхме и  абсолютно нищо от режисьорския почерк на Кърт Уимър, което беше и основната причината да цъкнем трейлъра. Дори и когато крайният резултат е със смехотворните качества на Ултравайълет, не може да се отрече, че той имаше отличителна визия. Явно тук е бил само наемник и не е имал възможност да вкарва собствения си почерк. А защо въобще се е навил да го прави? Нямаме представа, може би е искал да се завърне на режисьорската сцена (или пък е трябвало да плаща сметки) и подобна десеторазредна брадва е била единственият вариант. За нас по-добър вариант щеше да е да си напише нещо оригинално, за бюджет максимум 4-5 млн. долара и да покани някой приятел звезда, но е лесно да се коментира, без да си наясно какво е положението.

Но както и да е, беше ясно, че този Децата на царевицата не е ОК, след като две години „виси по рафтовете“ и със сигурност ще го пропуснем. Ще се оглеждаме обаче за нови режисьорски изяви на Кърт Уимър – какво да кажем, болката и удоволствието вървят ръка за ръка.   

Режисьор и сценарист на Децата на царевицата (Children of the Corn) е Кърт Уимър (Equilibrium, Ултравайълет). В ролите са Елена Кампурис, Кейт Мойър, Калън Мълвей, Брус Спенсър, Стивън Хънтър, Ерика Хейнац, Сиси Стрингър, Андрю С. Гилбърт и др.

Филмът тръгва по кината от 3 март, а On-Demand ще е достъпен от 21 март.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. За сравнение с кока мечката този трейлър ми е задоволително приличен,а със сигурност ще надмине доста заглавия по качества /колкото и да е зле тази 11-та екранизация/

  2. Абе стига с тоя царевичак бе дееба. Един наистина страхитен разказ и вече 20 филма.. то не беха пъървите 7 филма, после римейк от 2009 (който си беше адски тъп), но гледма всичко по задължение от Краля, а сега и нов ремейк. Това римейк на римейка на римейка си ще се води. Кинг има къде къде по-страхотни и завладяващи романи и разкази (не че този не е, но стига толкова де) за екранизиране…
    Обичам ЦАРЕВИЦА, АМА АЙДЕ СТИГА ТОЛКОЗ. А и честн казно колкото и верси да да направят няма начин да се доближат до оригинала…