За първи път на голям екран зрителите ще могат да гледат филм на майстора на анимацията Хаяо Миядзаки заедно със световната премиера в САЩ. Вдъхновен от любимата детска книга на режисьора How Do You Live?, премиерата на филма Момчето и чаплата (The Boy and the Heron) в България и САЩ ще бъде на 8 декември 2023 г.

Любопитен факт е, че Хаяо Миядзаки забранява абсолютно всякаква реклама преди премиерата в Япония. На 14 юли филмът тръгва по кината в Страната на изгряващото слънце дори без трейлър в киносалоните, но въпреки това за рекордно кратък срок достига боксофис от почти 56 милиона долара.

Момчето и чаплата разказва историята на 11-годишния Махито, който губи майка си при пожар. Действието се развива в края на Втората световна война и ни показва класическия за Миядзаки контраст между суровата реалност на живота и магичния вътрешен свят на главните герои.

След смъртта на съпругата си бащата на Махито заживява със сестра ѝ Нацуко в отдалечено имение със странна история и още по-чудновати обитатели. Там една чапла проговаря на малкия Махито и го привиква в тайнствена кула, а когато новата му майка изчезва, малкият герой не се поколебава нито за миг и тръгва на мисия, за да я спаси. Воден от сивата чапла, той неволно се пренася в паралелен свят, в който изкривени образи от реалността се преплитат и съжителстват с духове и кръвожадни птици. А Махито открива, че има много по-важна роля, отколкото е предполагал.

След официалната премиера в родната страна на култовия режисьор – Япония, зрителите в България ще са следващите, които ще имат възможност да се насладят на това кино събитие без аналог, предоставено им от Pro Films™.

Хаяо Миядзаки е японски автор на комикси, режисьор и аниматор.От детемечтае да стане творец на манга. Той чете илюстровани детски разкази и се възхищава на креативните им автори.

Натрупва ценен опит в съвместната си работа с изтъкнати японски сценаристи и режисьори. През 1979 г. му се предоставя възможност да режисира първия си пълнометражен анимационен филм Люпен III, замъкът на Калиостро.

След изключителния международен успех на филма Наусика от долината на вятъра (1984) Миядзаки създава студио „Гибли“.

Успехът на Миядзаки в анимационното кино е толкова голям, че той е сравняван с американеца Уолт Дисни. През 2006 г. списание „Тайм“ го обявява за един от най-влиятелните азиатци за последните 60 години.

През 2014 г. Джон Ласитър – творческият директор и ръководител на Pixar Animation и Walt Disney Animation – казва за Хаяо Миядзаки: „Когато в Пиксар или Дисни стигнем до задънена улица с някоя идея, винаги си пускам филм на студио „Гибли“, за да получа вдъхновение“.

Много от филмите, режисирани от Миядзаки, са печелили „Голямата награда за аниме”: Наусика от долината на вятъра (1984), Лапута: Замъкът в небето (1986), Моят съсед Тоторо (1988) и Доставките на Кики (1989).

The Wind Rises (2013) му донася трета поред номинация за „Оскар“ и наградата „Златен глобус“.

Хаяо Миядзаки има десетки филми зад гърба си и спечелени безброй награди, сред които номинация за „Оскар“ за Подвижният замък на Хоул, както и „Оскар“ за Отнесени от духовете (печели наградата в ожесточена конкуренция с Лило и Стич, Ледена епоха, Планетата на съкровищата и Спирит.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

One Comment

  1. Страхотна новина, проспах „Сузуме“ по кината на М. Шинкай, но на това съм в салона.