Сезонът на лятното кино приключи, но от „Кинематограф“ са се погрижили да осигурят и есенни филмови изживявания за любителите на късометражните филми. Ако се чудите дали да хванете последния топъл уикенд или да отидете на кино, селекцията Дилема: Късо кино за трудни решения, подготвена от редакторския екип е именно за вас.

Макар и да звучи като някое рядко срещано и екстравагантно животно, дилемата всъщност е ежедневен звяр. Можете да я засечете на улицата, в магазина, на работа, а нерядко и да се окаже удобно настанена в собствения ви дом. Тя ловко ни издебва и ни поставя в ситуации, в които какъвто и избор да направим, резултатът е неблагоприятен за нас. Оказва се обаче, че дилемата е един от любимите „видове“ на сценаристи и режисьори. В този ред на мисли редакторите на „Кинематограф“ са подготвили една киноселекция, която ще срещне зрителите очи в очи с този твърде противоречив феномен.

Пет късометражни филма, който ще отправят предизвикателство към нашите разбирания за реалност, морал и свободен избор. Прожекцията ще се състои в Синегранд, София, на 9 ноември от 19:30 ч.

Събитието се провежда като част от пилотния проект „Киноклуб София“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Столична Община.

Премиера и акцент за вечерта ще бъде българското заглавие Интервю в утробата на кита на режисьора Рашко Раков, със специалното участие на Иван Бърнев, Бойко Кръстанов, Христо Петков и Ирмена Чичикова. Това е експериментален игрален филм, който е вдъхновен от едноименната поема на големия български поет Константин Павлов в комбинация с елементи от три световноизвестни литературни произведения: Записки от подземието на Фьодор Достоевски, Мемоари на една монахиня от Дени Дидро и Човекът и неговите символи от Карл Юнг. Сюжетът въвлича персонажите в лабиринтите на подсъзнанието до степен, в която границите на реалността започват да се размиват. Едно художествено изследване на човешката психика в нейните най-съкровена ранимост и най-неочаквана изобретателност. Умът, поставен в парадоксалното състояние на едновременен достъп до действителност и сън.

Сред другите заглавия за вечерта има филми от Холандия, САЩ, Иран и Ливан. Ще се потопим в крехките и невъобразими селения на детската душа, ще ни изправят пред невъзможните избори по време на световна пандемия, както и в ситуация, в която истинското приключение се състои в това да останеш у дома си. 

Следете актуалната програма на https://kinematograf.bg/programa

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *