Франкенщайн - Мери Шели

Безсмъртният готически роман на Мери Шели – понякога се стряскаме като се присетим, че той е писан през 1817 г. – е претърпявал толкова екранизации и интерпретации, че едва ли е изненада за някой, че в момента от „Sony” готвят още една.

Deadline съобщават, че Мат Толмах, бившият ко-президент на студиото, който напусна поста си, за да преследва кариера като продуцент, готви нова версия на „Франкенщайн”, която е описвана само като „модерна версия на роман на Мери Шели”.

Лошата новина е, че идеята за филма идва от Крейг Фернандес, който е сценарист на  „Biker Boyz” и „From Prada to Nada”, тоест, човекът има опит с тъмните кътчета на човешката душа. Единственото, което ни успокоява е, че той е сценарист и на „Everything Must Go” – екранизация по трилогията на Тери Пратчет за Номите – за който се чуват доста добри неща и на „The Courageous”, футуристична екранизация на „Captain Courageous” на Ръдиард Киплинг, идеята, за който лично на нас ни допада доста.

В крайна сметка, гледаме на тази новина с присвито сърце и се надяваме да се получи интересен филм, защото всички сме попадали на жалки опити да се представи на големия екран класическата история за доктор Франкенщайн и неговото чудовище и знаем колко болезнени могат да бъдат. Също така се надяваме, че модерна интерпретация няма да представлява нещо от рода на „Frankenstein Has Left The Building”, за който чуваме напоследък.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

17 Comments

  1. Едва ли могат да направят модерна версия на този роман… или поне модерно по начина, по който Холивуд си го представя… След версиите на Юнивърсъл и Хамър, които изгледах последните няколко месеца, не мисля, че може нещо да ги бие :Д

  2. Че могат да направят модерна версия – могат. Но още повече могат и да го осерат.

    Silentium, за кои точно версии говориш, че не ми се търси в момента? Аз съм фен на романа, и трудно може да ме трогне някой филм, защото взимат само основната идея. А после и нея я омазват, че хората даже имат насадена грешна представа за името Франкенщайн и редовно се налага да обяснявам, че не той е чудовището.

  3. Какво?! Франкенщайн не е чудовиüето?! Нееее!

    Иначе тази нова екранизация от щo години я мотат, надали ще се получи филм от цялата работа.

  4. Старите филми наистина са най-добрите. Версията от 31, "Булката", "Сина" , "проклятието"…

    Ще видим какво ще измъдрят.

    @Yavor Chomonev

    Днес май си под пара? 🙂

  5. Тихомир, както каза и Дринов горе, поредицата на Юнивърсъл, която започва от 31ва с Борил Каролф в ролята на чудовището (Frankenstein, The Bride of Frankenstein, Son of Frankenstein… има още и The Ghost of Frankenstein, ама той е доста по-слаб)… Също така визирам и филмите на Хамър, които пък започват през 57ма с The Curse of Frankenstein и имат едно 5-6 филма (сега ме мързи да видя колко точно бяха :Д)… Но, да, за това си прав, че взимат само идеята, но то не може в толкова продължения едно и също :Д Но като цяло има много силни попадения 🙂

  6. Не съм имал възможност на спокойствие да си посещавам и чета сайта от толкова време, че изпуших направо. 🙂

  7. Е, Борис Карлоф, като първо чудовище, си е класика, но приликите с оригинала са далечни.

    Далеч, не съм гледал всичко, особено тези от средата на века. В крайна сметка, най-се доближават до оригинала този на Кенет Брана. Както и донякъде версията на Холмарк (нищо, че Доналд Съдърланд беше 3 пъти по-стар от героя от книгата 😉 )…

    А гледали ли сте "Младият Франкенщайн"? 😉 Ей това е класика!!!

  8. Тито, Борис Карлоф не е първият актьор, превъплътил се в образа на чудовището. Най-ранната филова версия на романа "Франкенщайн" е от 1910 г. и може да се гледа в Тубата (времетраенето е има-няма 15 мин.). Hай-добрите филми по темата са дело на Джеймс Уейл, макар и да се отдалечават доста от сюжета на романа. Препоръчвам горещо "Богове и чудовища", който косвено е по темата.

  9. "Богове и чудовища" е уникално як филм! Подкрепям горещото препоръчване на Uzumaki! Сега пак ми се пригледа 🙂

  10. аз само да отбележа, че намирам и версията с де Ниро за приятна, макар и далеч под класата на заглавията, които изброихте тук. Oххх, как ми се догледаха всичките стари филми за Франкенщайн и чудовището му. И “Богове и чудовища” е страхотен, потвърждавам!

  11. Явно "Богове и чудовища" е един от малкото филми, които се харесват от тази разнородна компания от любители на киното. 🙂

    А за Брендън Фрейзър какво ще кажете? Тогава все още беше актьор, на който може да се разчита.

  12. Фрейзър е пич, който обикновено се снима в глупости, освен това се превърна в стереотип. Препоръчвам "Тихият американец".

  13. Със сигурност е пич, знаеш че съм голям почитател дори и на втората "Мумия", но напоследък се снима в гигантски тъпотии.

    “Тихият американец” не ми е най-любимия, но става.

  14. Филмът е просто приличен (без да е кой знае какво), но Фрейзър играе мн. добре и няма нищо общо с глуповатия имидж от "Мумията", "Въздухари" или "Човекът от джунглата". Пък и съм леко пристрастен, 'щото харесвам Греъм Грийн. 🙂