Само 5-6 седмици ни делят от Whovember, както е новото име на предпоследния месец от годината според новия-стар шоурънър на Doctor WhoРъсел Т. Дейвис. За да държат будно въображението на различните поколения фенове на фантастичния 60-годишен епос, авторите на новите епизоди предлагаха през последните месеци различни късчета информация, като в изминалия уикенд се появи и пълен трейлър на трите специални истории, посветени на юбилея. Впечатляващ мащаб и интересни детайли ще откриете в него, а непосредствено след това публикуваме тук и кратичкия тийзър, който ни информира за заглавията на премеждията, които ще се струпат на главите на четиринадесетия доктор и старата му приятелка Дона Нобъл.

Сигурни сме, че всеки жител на скромната ни планета, който е попадал поне веднъж в живота си на легендарната поредица за прочутия Господар на времето, си има свой любим Доктор, когото ревниво почита и уважава повече от останалите прераждания на героя през годините. Ала единствено Дейвид Тенант до момента е получил уникалната възможност да се вмъкне повече от един път в образа, с който приключенстваше в продължение на три пълни сезона от 2006 до 2008, няколко специални епизода през 2009-2010 и – заедно с Мат Смит и Джон Хърт – в отбелязването на 50-годишния юбилей на поредицата през 2013 година с The Day of the Doctor. Преди известно време стана ясно, че заедно с решението за завръщане на Ръсел Т. Дейвис като сценарист на възродената от него в началото на ХХI век легендарна поредица, се е появила и идеята „да се събере отново старата тайфа“. Зрителите, които познават работата на Катрин Тейт и Дейвид Тенант на сцена и пред камерата са наясно, че и двамата са били супер въодушевени от този шанс, а почитателите на незабравимия 10-и доктор изпаднаха във възторг от новината за Тенант като 14-о прераждане.

От новия трейлър става ясно, че точно този Доктор ще има сериозната задача да победи (за пореден път) зловещите планове на извънземни нашественици за погубване на Земята. Отново на сцената ще се появи Небесният майстор на играчки, познат от телевизионните епизоди на Doctor Who от средата на 60-те години като едно от могъщите древни същества, които овладяват разума на цели цивилизации с помощта на привидно безобидни игри и ги превръщат в свои подчинени. Много е вероятно именно затова шефката на международната военна организация UNIT (обърнете внимание на внушителната кула, която напомня кулата на Старк, само че в Лондон!) Кейт Летбридж-Стюарт да задава толкова интересния въпрос „Как ще се бием с човечеството?“, а не „за“ него… Ясно е, че въпреки смъртната опасност, надвиснала над Дона (особено ако си спомни преживяното с десетия Доктор!), двамата ще „раздават ритници“, за да спасят хората и предполагаме, че именно сериозният конфликт между мистичния Toymaker (чиято роля е поверена на Нийл Патрик Харис) и Доктора ще предизвика неговото следващо прераждане.

И тук е моментът да обърнем по-специално внимание на този супер-умен ход от страна на създателите/шоурънъри на поредицата – заедно с реверанса към 60-годишнината на легендарния сериал и традицията в отбелязването на юбилеи с вече познати превъплъщения на Доктора, Ръсел Т. Дейвис привлича (отново) вниманието на няколко поколения, израснали с десетия доктор, и прави чудесно „предаване на щафетата“ към най-младите, които вече познават актьора, който ще се превърне в петнайстия доктор. 30-годишният Шути Гатуа започна да набира популярност най-вече с ролята на Ерик Ефионг в Netflix-поредицата Sex Education, стартирала през 2019 година, чиито последен, четвърти сезон се появи в платформата буквално преди седмица, а през лятото го видяхме и като един от многобройните образи на Кен в блокбастъра Барби на Грета Гъруиг. Актьорът притежава чудесни качества и изключителна енергия – убедени сме, че благодарение на неговата харизма Doctor Who ще се сдобие с нови и доста по-млади почитатели.

19-годишната Мили Гибсън ще бъде новата спътница на Доктора, а самият Шути Гатуа споделя в социалните мрежи, че в момента, в който младата актриса се е появила в стаята за кастинг, той вече е бил сигурен (и го е заявил на Ръсел Т. Дейвис!), че това е „тя“.

Все още няма официална премиерна дата на трите специални епизода от 14-ия сезон на Doctor Who, но свикналите на всякакви изпитания почитатели на поредицата притежават неизчерпаемо търпение и ще броят дните до ноември – излъчването във Великобритания по традиция ще бъде по ВВС, а в целия останал свят – в платформата на Disney+.

Allons-y!

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *