Изследването на вярата и религията във филмите много често върви по тънката граница между дразнещо проповядване и проникновено и искрено задаване на въпроси, универсални за цялото човечество. Определено подхождаме със скептицизъм към подобни филми, особено пък такива, които експлицитно казват, че ще говорят за вяра, но също знаем, че в правилните ръце, това може да са едни от най-прочувствените произведения, говорещи за теми, които вълнуват всички, независимо дали и към каква религия се причисляват.

Новият филм на Джеймс Самюел се нарича The Book of Clarence и е поставен нарочно в библейско време, т.е. неизбежно е да се разглежда именно в контекста на вярата. Струва ни се обаче, че той има и други теми, които иска да изследва, като славата, богатството и събирането на съмишленици.

The Book of Clarence разказва за опортюнистичния Кларънс, който вижда растящата слава на Христос и решава, че и той иска да бъде Месия. Той обаче трябва да разчита на остроумието си и ораторските си умения, за да привлича последователи, което пък води до непредвидими последствия.

В титулярната роля ще видим чудесния Лакийт Станфийлд, но целият актьорски състав е просто прелестен и ще си струва гледането. Вижте трейлъра сега:  

Оценяваме много това, че тонът изглежда по-скоро забавен и шеговит, отколкото прекалено сериозен. В същото време ни се струва, че виждаме подсказки и за други интересни неща в подхода, като надбягвания с колесници и хореографиран танцов номер, който не знаем точно колко е голям, но подсказва, че филмът има повече аса в ръката си, отколкото изглежда първоначално. Със сигурност имаме интерес към историята и това на къде ще завие, именно защото не ни е лесно да я разберем все още – любопитно ни е до колко ще бъде провокативна, до колко – благоговейна или нежно подигравателна, или пък ще успее да постигне баланс и да говори за вярата по някакъв коплексен начин.

The Book of Clarence е написан и режисиран от Джеймс Самюел. В главните роли са Лакийт Станфийлд, Омар Си, Анна Диоп, Ар Джей Сайлър, Дейвид Ойелоуо, Майкъл Уорд, Алфре Уудард, Теяна Тейлър, Кейлъб Маклофлин, Ерик Кофи-Абрефа, Мариан Жан-Баптист, Джеймс Макавой и Бенедикт Къмбърбач.

Филмът ще излезе на неопределена за момента дата през 2024г.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *