В последно време по отношение на световното киноразпространение все по-често се използва фраза от рефрена на популярна българска песен – „забави, забави“. Добре, че в случая с Rebel на режисьорите Адил Ел Арби и Билял Фалах няма повторение на друга ключова думичка – „отмени, отмени“, която с пълна сила „помете“ техния супергеройски филм Batgirl (според Guardian това е един от най-скъпите отменени филми в историята на киното). Очевидно сме оставили в периферията на Операционния новинарски поток драмата около нехаресването на филмовия резултат и решението на Warner Bros. да приключат случая по най-драстичния начин – само ще кажем, че съжаляваме за пропиляната възможност да видим любимите ни Брендън Фрейзър и Майкъл Кийтън в действие.

И все пак – фокус на тази новина е Кан-ския филм на двамата белгийски режисьори от марокански произход, които се появиха в полезрението на големите филмови студия с третата част на легендарните лоши момчета на Уил Смит и Мартин Лорънс – Лоши момчета завинаги. Rebel имаше своята премиера в програмата на Кан 2022 година и почти веднага след това тръгна по кината във Франция и Белгия. Във фокуса на историята е една мюсюлманска общност, разкъсана от противоречия по отношение на бъдещето на най-младия член от семейството.

Съавтори на двамата режисьори в конструирането на сюжета са Ян Ван Дик и Кевин Мюл, а ролите във филма са разпределени между Абубакр Бензаи, Лубна Азабал (която харесваме много в Адам на Мариям Тузани), Амир Ел Арби, Тара Абуд и Йонес Буаб. Ето какво гласи официалният синопсис на Rebel:

Дръзкият и амбициозен нов филм на Адил Ел Арби и Билял Фалах разказва историята на Камал, който решава да направи кардинална промяна в живота си и напуска Белгия, за да помогне на жертвите от войната в Сирия. При пристигането си там, той е принуден да се включи във военна групировка и остава принудително в опустошения сирийски град Ар-Ракка. В това време неговият по-малък брат Насим се превръща в лесна плячка за радикални екстремисти, които набират „нови попълнения“ и му обещават, че ще го заведат при брат му в Сирия. Майка им Лейла се бори, за да защити единствената надежда, която ѝе останала – нейният най-малък син.

Интересно ни е как ще бъде приета тази независима копродукция между Белгия, Франция и Люксембург от публиката в Щатите, където Rebel ще бъде разпространяван от Yellow Veil Pictures, като определената начална дата е 15 септември 2023. Следващият проект на двамата белгийски режисьори се очаква да бъде все още неозаглавено продължение на нескончаемите перипетии на „лошите момчета“, което би трябвало да се появи по някое време през 2024 г.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *