Макар напоследък да попада в светлините на прожекторите най-вече с клюки, свързани с новата му съпруга Рита Ора, Тайка Уайтити си остава един от най-интересните разказвачи на най-разнообразни филмови истории – от Eagle vs Shark и Boy, през What We Do in the Shadows, Hunt for the Wilderpeople, двете лудости, посветени на Тор, Джоджо Заека до Next Goal Wins.

С известно безпокойство очакваме какво би сътворил по темата Star Wars (ако въобще му оставят поле за действие, пък и той не от „подчиняващите се“ режисьори…) и с нетърпение се ослушваме за новини около Akira, като не забравяме и обещанието му за анимационна версия на Флаш Гордън и телевизионна адаптация на Бандити във времето. Към разнопосочните му творчески планове се добави преди време и още един проект за филм, свързан с фантастиката – според Deadline той ще се заеме с адаптацията на Клара и слънцето (Klara & The Sun) на Казуо Ишигуро.

Фокусът на историята е върху един млад (интересно определение!) робот на име Клара, която ще трябва да научи какво означава да обичаш. Първата версия на сценария е дело на Дави Уолър (Mrs. America), като очакванията са Уайтити (награден с „Оскар“ за сценария на Джоджо Заека) да направи авторски промени, преди да се пристъпи към реализирането на проекта. Ето какво гласи синопсиса на Клара и слънцето на Ишигуро, издадена у нас от „Лабиринт“:

В своя роман Казуо Ишигуро, носител на Нобелова награда за литература и на „Букър“ и автор на два от най-четените романи на всички времена: Никога не ме оставяй и Остатъкът от деня, задава въпрос, към който се връщаме отново и отново: какво означава да обичаш.

Това е историята на Клара, изкуствена приятелка, която с изострен интерес наблюдава от мястото си в магазина как се държат хората, влезли да разгледат стоките, и минувачите отвън на улицата. Тя живее с надеждата, че много скоро някой ще я хареса и ще я избере, но когато се появява възможност всичко да се промени към по-добро, Клара е предупредена да не разчита особено на обещанията на човеците…

И този роман на Ишигуро – осмият поред и първият, откакто е отличен с Нобеловата награда – е белязан с неговото въображение, състрадание, дълбочина, мощни внушения. И с умението му да променя начина ни на мислене.

Чудесно е да има още един „проект в развитие“ от любимеца ни Уайтити, за който ще следим паралелно с новините около stop-motion анимацията, подготвяна от Гийермо дел Торо по друг роман на Ишигуро – „Погребаният великан“. И да не забравяме, че  Next Goal Winsна Тайка с Майкъл Фасбендер ще се появи на кино на 17 ноември 2023.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *