Тази седмица в "Десетилетие на българското кино"

Продължава радващата се на голям успех сред младите хора програма „Десетилетие на българското кино” на Международния София Филм Фест и Националния филмов център, която е включена в извънредния „семестър” на инициативата „София Филм Фест за учащи” и представя 34 български игрални филма, произведени в периода 2000 – 2009.

Филмите от „Десетилетието”, представени от своите автори, са всяка сряда от 18.30 часа в Дома на киното, а входът за студенти и ученици е безплатен.

Тази седмица ще имате възможността да видите „Подгряване на вчерашния обед” на режисьора Костадин Бонев.

В планините на Македония екип от млади документалисти снима филм за Катерина Вандева – потомка на стар комитски род. В работата на екипа се намесват бивши държавни функционери, които искат да използват изповедта за свои цели. За режисьора остава изборът – дали ще направи компромис със съвестта си, както обикновено се постъпва на Балканите, или ще се опитат да съхранят посланието на Катерина.

Реално и магическо мистично се преплитат във филма – непрекъснато се случват чудеса. Катерина има дарбата да предвижда бъдещето, а това, което я отличава от околните, е усетът ù за добро и зло в общество, в което границите между тези понятия са заличени. В такова общество моралният човек се превръща в жертва, но жертвата винаги има последната дума, когато се изправи срещу палача си.

Българо-македонската копродукция излиза на екран през 2002 година. Сценарият е на Миле Неделковски. Режисьорът Костадин Бонев работи по визията с дългогодишния си съмишленик и приятел, операторът Константин Занков. Ролите са поверени на Светлана Янчева, Биляна Казакова, Снежина Петрова, Руси Чанев, Атанас Атанасов, Галин Стоев, Досьо Досев и др. Продуценти са „ГАЛА ФИЛМ” и „ДИГИТ ПРОП” – Македония, с подкрепата на НФЦ, Министерството на културата на Македония, БНТ и Бояна Филм.

Повече информация за филма, както и предстоящите заглавия в „Десетилетие на българското кино“.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *