Мненията за поредицата Джон Уик в екипа ни и в широкото пространство може да са противоречиви, но едно нещо е без съмнение – стилът и подходът, които тези филми поеха към екшъна, повлияха страшно много на цялото екшън кино в годините от излизането на първия филм. Самото снимане на екшъна се промени, хореографията (макар и винаги да е била важна) сега се разглежда на първо място, а режисьорите Дейвид Лийч и Чад Стахелски в момента са истински суперзвезди в жанра. Резултатът от това е, че постоянно някой някъде се опитва да направи „следващия Джон Уик“, но поне някои от тях се сещат да се свържат с оригиналните създатели.

Екшън филмите, освен всичко друго, имат предимството да се правят сравнително бързо, затова вече можем да обърнем поглед към следващия проект на Дейвид Лийч, който в момента влиза в продукция на The Fall Guy. След работа с Киану Рийвс и Райън Гослинг, Лийч явно ще се заеме с нов потенциален екшън герой – Чанинг Тейтъм.

Двамата ще работят заедно по Red Shirt, подробностите за който все още се пазят в тайна и единственото, което се знае за историята, е, че ще се опита да бъде шпионски трилър и „нов поглед към Джеймс Бонд“. Тази идея веднага ни напомня за омразната ни практика да се мисли за създаване на франчайз преди да се мисли за качествата на индивидуалния филм, което многократно вече е било пагубно за студията. Другата притеснителна новина за цялото нещо е, че сценарият е поверен на Саймън Кинбърг, който въпреки, че има някои прилични кредити в резюмето си, ни е най-добре познат като човек, който практически собственоръчно успя да съсипе цели две супергеройски поредици за години наред – Х-мен и Фантастичната четворка.

Признаваме, че виждаме защо уж на хартия идеята за Red Shirt изглежда добра – Лийч се е доказал като повече от способен екшън режисьор, чиито филми са много печеливши финансово и съвсем не лоши като за това, което са. Чанинг Тейтъм пък е страшно популярно име, но с пропадането на планирания филм за Гамбит, отново пропусна възможността си да се установи като екшън герой и продължава да е интересен на доста ограничена част от аудиторията. Атрактивен е безспорно и дори се знае, че може да ръководи повече от една поредица, но дали ще  успее да се докаже като сериозен екшън протагонист, а не шеговит добродушко в грешна ситуация, предстои да разберем. Едно нещо знаем – с хореографията той няма да има проблеми.

Red Shirt е в напълно начален стадий на развитие и има много време, докато разберем повече подробности за него, така че за момента ще запазим скептицизма си. Все пак можем да си представим, че ако се заложи на по-комедиен тон, вместо сериозен Бонд-тип филм, всъщност може и да се намери публика за тази идея. За момента филмът си няма и студио, но сме сигурни, че с имената зад проекта, разпространител бързо ще бъде намерен.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *