Минаха две години откакто в мрежата се появи новината за амбициозната идея на Рон Хауърд и компания да пресъздадат една трогателна история по реални събития. „Thirteen Lives“ е посветен на спасяването на младите футболисти и техния треньор, попаднали през лятото на 2018 в тайландската пещера Там Луанг и издържали вътре повече от две седмици.

Всички помним всеобщата загриженост, с която новинарските канали следяха развитието на събитията, и облекчението, обзело хората по света след щастливия финал на спасителната операция. Самият Хауърд, който безспорно притежава усет към драматичното, както и внушителна филмография, включително 2 награди „Оскар“ за „Красив ум“ (най-добър филм – като продуцент и най-добър режисьор), още по времето на развоя на събитията е осъзнавал драматичния им потенциал.

И ето, че с подходящ сценарий и сериозен актьорски екип, „Thirteen Lives“ вече е реалност.

Впечатляващо изглежда екипът от специалисти, рискуващи всичко, за да успеят да стигнат до попадналите в капана на тайландската пещера, наводнена вследствие проливни дъждове в региона. Ролите на самоотвержените спасители са разпределени между Виго Мортенсен, Колин Фарел, Джоел Еджъртън, съдействат им също Том Бейтман и Пол Глийсън. Една от актрисите в ролята на майка на едно от момчетата споделя как въпреки факта, че самата тя няма деца, е направила старателно проучване на емоциите на родителите, съхранени в репортажите на световните информационни агенции по случая, за да пресъздаде усещането за безнадеждност и за облекчение след щастливата развръзка максимално достоверно.

Рон Хауърд споделя, че е следил отблизо всичко, което се случва по време на спасителната операция, и още тогава е решил, че иска да направи филм по тази история. Според него сценарият на Уилям Никълсън е пресъздал емоциите, които са изпълвали всички в тези напрегнати дни на неизвестност, но освен това е предоставил възможност да се развият допълнителни нива на взаимоотношения и да се предаде истинския героизъм на всички, включили се в спасяването на децата.

Резултатът от всеобщите усилия донесе истинско облекчение на целия свят и се превърна в наистина изключителен, страхотен момент от историята на човечеството… Усетих, че бих могъл да направя нещо дълбоко интуитивно, пресъздаващо истинската история по начина, по който тя трябва да бъде разказана – с всички важни детайли, но и да я направя така, че да прикове вниманието на зрителите и да ги държи до края.

През всичките десетилетия, посветени на киното, мистър Хауърд е доказал с работата си, че умее да вдъхва живот на сюжети във всякакви жанрове и въпреки някои (сериозни) пропуски, можем да вярваме на обещанието му, че „Thirteen Lives“ ще бъде портрет на фрагмент във времето и на героизма, на който хората са способни, поставени в извънредни обстоятелства.

Премиерата на филма е предвидена в избрани киносалони, в рамките на една седмица от 29 юли 2022, а от 5 август „Thirteen Lives“ ще може да бъде открит в платформата Amazon Prime Video.

thirteen_lives_xlg

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *