В последно време много рядко можем да се насладим на истински оригинален хорър филм. Всичко е римейкове, „reboot”-ове и „legacy sequels” или „requels“, както бяха споменати в последния „Писък“. В повечето случаи са продължения на хорър франчайзи тип „Хелоуин“, които отдавна вече са издишали последния си дъх. Не казваме, че не се срещат и изключения, но по-вероятно е да бъде нещо изтъркано и клиширано, което залага основно на jump scares.

За наша радост, все повече популярност, не мейнстрийм разбира се, набират и така наречените „elevated horrors“, като типични примери от последните години са „The Babadook” и „It Follows”. Тук не се залага на както казват на запад „cheap thrills”, а на въздействие на психологическа основа, което смразява кръвта на публиката. Точно толкова интригуващ изглежда и „The Watcher” – предстоящия проект на Клоуи Окуно, която досега освен няколко късометражни филми е била режисьор на един от най-зловещите сегменти на хорър франчайза „V/H/S“.

The Watcher” разказва за актрисата Джулия, която се мести да живее в Румъния със съпруга си Франсис (Карл Глъсман). Тя се чувства подтисната, тъй като нито има приятели, нито познава града, а за капак – не говори и езика. Тогава тя забелязва мистериозна фигура, която изглежда, че постоянно я наблюдава от прозореца на отсрещната сграда.

В главната роля влиза Майка Монро, която смятаме, че е приемливо талантлива и заслужава доста повече внимание от това, което получава в Холивуд. Често избираща интригуващи проекти с хорър елементи това далеч не е първият филм, в който героинята и бива преследвана. Същата съдба дели и персонажът ѝ в брилянтния „It Follows”, който вече споменахме по-горе.

Тук може да видите тийзъра, както и пълния трейлър на „The Watcher”:

За любовта си към хорър жанра Майка Монро споменава:

Израснах, обичайки стари класически филми на ужасите. Гледах „Кошмари на Елм Стрийт“ и „Сиянието“ – вероятно съм била твърде малка, но просто имаше нещо в това. За разлика от други филми, винаги имате дълбока реакция към жанра. Това беше много интригуващо за мен. След това станах актриса и накрая направих филм, наречен „It Follows“. Да не злорадствам, но мисля, че този филм беше началото на промяната на хорър жанра и своеобразно връщане към корените му – към „Сиянието“ и Джон Карпентър. Оттогава се появиха толкова много невероятни филми и толкова много хора, ангажирани с жанра. Така че, по някаква причина, просто продължавам да се връщам! Особено с този сценарий, просто се влюбих в него.

Филмовият продуцент и президент на IFC Ариана Боко споделя очарованието си от филма след премиерата му на Сънданс:

Изключителната визия на Клоуи Окуно използва елементи на ужаси и трилър по майсторски начин, който ще резонира с всеки човек, търсещ уникално кинематографично изживяване, дори допълнително насърчена от звездно изпълнение на Майка Монро. За нас е чест да представим зашеметяващия игрален дебют на Клои на публиката в цяла Северна Америка. Тя е режисьор, чието развитие ще се следи отблизо.

blblb20220620 image20220619

The Watcher” е всичко, което можем да поискаме от филм на ужасите и се надяваме, че това, което синопсисът, трейлърите и думите на критиците предвещават ще се окаже истина.

Филмът вече беше част от селекцията на фестивала в Сънденс, където получи позитивни отзиви, а на 3 юни беше разпространен из Америка.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

6 Comments

  1. Всеки филм има потенциал да не е хубав.Този не прави изключение.

    1. Всеки коментатор има потенциал да се 0$€R€ хубаво. Този не прави изключение.

    2. Dude, do you go to work ….?
      If you do – how would it feel if some random idiot was shitting on whatever you do daily, saying the same random stupid thing every time … ? Think about this for 25 seconds – and you will see how utterly unnecessary it is to be that idiot every time ….