Един от филмите, които имаха премиера в програмата на Торонто 2021, предстои да се появи в разпространение на голям екран. Творбите на британския сценарист и режисьор Терънс Дейвис са добре познати на почитателите на разкази в епоха, като най-новия му филм е посветен на един от британските поети, оставили сериозна следа в историята на ХХ век. Става дума за Зигфрид Сасун, а заглавието е супер-многозначително – „Benediction“. Главната роля е поделена между Джак Лоудън и страхотния Питър Капалди, превъплътили се в поета-пацифист в различни етапи от неговия живот.

Ето как изглежда миналото през погледа на Дейвис.

Most people live for the moment, you live for eternity!

Често когато поставяме на някой творец определението „майстор“, имаме предвид уникалното усещане, което се създава у зрителите – за цялостно потапяне в определена епоха от миналото, за „изключване“ на връзката ни с реалността поне за тези ограничени минути, в които се развива филмовият разказ. От този трейлър оставаме с впечатлението, че публиката може да очаква такова изживяване – среща с безумието на Голямата война, известна още като Първа световна, запознанство с прочутия поет, който получава почести за храбростта си на бойното поле, но е изпратен в психиатрична клиника, след като заявява твърдата си позиция против продължаването на войната. Премеждията му продължават с няколко сериозни хомосексуални връзки, които Сасун е принуден да крие от подозрителните погледи на супер-консервативното британско общество. В продължение на години той търси своя път в света и възможност за „спасение“ – може би това е основната причина, поради която в един момент от жизнения си път Сасун решава да приеме католицизма.

Според мнението и впечатленията на киноспециалистите, Терънс Дейвис („The Deep Blue Sea“, „A Quiet Passion“) успява да пресъздаде с деликатност и впечатляващ подход към детайлите красивата и трагична история на един от най-почитаните майстори на поетичното перо във Великобритания. Резултатът е трогателен филм, който носи финес и елегантност, присъщи на миналото. Сигурни сме, че благословението на „Benediction“ се дължи и на майсторската работа с актьорите – освен споменатите Лоудън и Капалди, в екипа са още Саймън Ръсел Бийл, Джеръми Ървайн, Кейт Филипс и Джема Джоунс, Сейлъм Линч и Антон Лесър, Матю Тенисън, Джулиан Сандс и др.

След като вече е представен на множество международни фестивали, разпространението на филма на голям екран в САЩ се очаква на 3 юни 2022 година.

benediction320220419

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *