pbecast20211203

Измина доста време от анонсирането на „The Pale Blue Eye“ – третия съвместен проект на Скот Купър и Крисчън Бейл, след „Out of the Furnace” и „Hostiles”, и точно когато си мислехме, че поради липса на каквито и да е новини през последните месеци, продукцията на Netflix най-вероятно е потънала в небитието, пресата зад океана ни сюрпризира приятно със значителен ъпдейт по темата. Преди обаче да минем по същество, нека все пак си припомним за какво става въпрос.

The Pale Blue Eye“ е базиран на едноименния готически трилър на американския писател Луис Баярд, чиято история се съсредоточава върху поредица от мистериозни убийства, извършени във Военната академия на Съединените щати, Уест Пойнт, през 1830 г. Очевидно книгата на Баярд действително притежава качества, защото е номинирана за наградата „Едгар Алън По“ за най-добър роман през 2007 г., а самият Скот Купър споменава в интервю за Deadline, че екранизирането ѝ е било негова отколешна мечта, която до този момент все не успява да осъществи. Каквито и пречки обаче да е имал режисьорът да реализира мечтата си, те вече са в историята, след като в началото на годината Netflix пребориха конкуренцията за правата над романа и се договориха с Купър да поеме работата по сценария и режисурата на филма с изкушаващите 55 млн. долара бюджет и с Крисчън Бейл в главната роля.

pbebale20211203

За да обобщим информацията, която ни беше известна към този момент, ви предлагаме да хвърлите един поглед и върху краткия синопсис на „The Pale Blue Eye“, който Netflix разпространяват от известно време:

В академията Уест Пойнт през 1830 г. спокойствието на една октомврийска вечер е нарушено от откриването на тялото на млад кадет, люлеещо се на въже точно до парадния площад. Привидното самоубийство не е нещо нечувано за суровия режим на Уест Пойнт, но на следващата сутрин мистерията се заплита, след като се установява, че през нощта някой е откраднал тялото от помещението, където се намира и е извадил сърцето му.

Принудена да избегне всякаква публичност, Академията се обръща към услугите на цивилния детектив Август Ландор, бивш полицейски следовател, който придобива популярност през годините си на служба в Ню Йорк, преди да се оттегли в Хъдсън Хайлендс в грижа за своето здраве. Ландор се съгласява да поеме случая и докато се опитва да разплете престъплението, намира неочакван помощник в лицето на мрачния млад кадет на име Едгар Алън По.

Очевидно привидното затишие, от което се оплакахме по-горе, е било само в нашите глави, защото от The Hollywood Reporter разбираме, че Скот Купър и хората около продукцията изобщо не са си губили времето. През изминалия период режисьорът не само е успял да адаптира сценария на „The Pale Blue Eye“, но е събрал и повече от впечатляващ актьорски състав, който да прави компания на Крисчън Бейл в неговото готическо превъплъщение.

Така, освен Бейл, който влиза в ролята на детектива-ветеран, кастингът се допълва от Хари Мелинг („The Queen’s Gambit“, „The Ballad of Buster Scruggs“) като младия Едгар Алън По, Джилиън Андерсън („Досиетата Х“, „Короната“), Луси Бойнтън („Бохемска рапсодия“), Шарлот Гейнсбург („Антихрист“), номинирания за „Златен Глобус“ Тоби Джоунс („First Cow)“ и носителя на „Оскар“ Робърт Дювал.

pbecast120211203

Любопитното е, че „The Pale Blue Eye“ ще бъде първият филм на Скот Купър, в който ще участва неговият стар приятел и ментор Робърт Дювал, а още по-любопитното и радващо е, че от няколко дни снимките на филма вече са стартирали с локации в Питсбърг, Пенсилвания и Ню Йорк, като краят се планира да бъде на 25 февруари 2022 г. От Netflix все още не са обявили премиерна дата, но като се има предвид снимачния график, големия бюджет и мащаб, който има „The Pale Blue Eye“, вероятно филмът няма да излезе на екран преди есента на 2022 г.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *