Хенри VIII е една от най-известните личности от европейската история – дори и тези, които не се интересуват въобще от британската монархия знаят не само името му, но дори и някои подробности за живота му, което е много повече отколкото на повечето хора им е известно за голяма част от европейските владетели. Историята е до болка позната – жестокият крал си сътворява собствена църква, за да може да се разведе от първата си съпруга, след която се жени още 5 пъти, а жените му измират, развеждат се или дори биват обезглавени, заради престъплението, че не му раждат син.

Има неизброимо много филми и сериали, които са се занимавали с житието и битието на Хенри VIII, защото той наистина е една изключително любопитна фигури, а цялата работа с обезглавяванията гъделичка интереса на хората и е плодородна почва за кино. Сега обаче ще имаме възможност да видим един различен поглед към част от живота на Хенри VIII. Новият филм, който хваща интереса ни, се нарича „Firebrand” и ще ни покаже историята от гледната точка на шестата му съпруга Катрин Пар. Тя ще бъде изиграна от Мишел Уилиямс, а емблематичният монарх – от Джуд Лоу.

Разбира се, че с този актьорски екип, интересът ни към филма моментално е гарантиран. Още по-интересно става обаче, когато разбираме, че „Firebrand” ще има формата на психологически хорър за жена, омъжила се за някого само заради дълга ѝ, знаейки съдбите на предишните му съпруги, която е принудена да се справя с живота в кралския двор и с прищевките на един истински тиранин. Представянето на Катрин Пар като „final girl“, единственото момиче, което преживява убиствените издевателства на злодея, е много любопитно и наистина ни допада. Смятаме, че Мишел Уилиямс е много подходящ избор за тази роля, а да видим Джуд Лоу как играе могъщият крал, който не приема нищо различно от тотално подчинение, ще бъде изключително интересно.

Екипът зад кадър също е многообещаващ. Режисурата ще бъде поета от Карим Айнуз, познат от бразилското предложение за „Оскар“ от преди няколко години „The Invisible Life of Eurídice Gusmão“. Сценарият пък е дело на Джесика Ашуърт и Хенриета Ашуърт, известни с „Tell It to the Bees“ и епизод от „Killing Eve”, което веднага ни показва, че изследването на женския персонаж ще бъде еднакво важно със създаването на истинско напрежение в историята.

Ето какво казва Карим Айнуз за решението си да се заеме именно с този разказ:

Това е жена, която заслужава да има портрет. Много пъти е разказвано за краля и мъртвите му жени. Важно е да видим някой, който в крайна сметка е по-силен от силите около себе си. Това е съвременен поглед към класическата история за жена, затворена в замък с чудовище. Едно от първите неща, които ми дойдоха на ум, когато започнах, беше легендата за Синята брада. Хенри е бил много интересен човек, но е бил хипер насилствен, което е нормално за времената. Джуд няма да го изиграе като клиширания дебелак, ядящ пуешко бутче. Джуд разбира колко сложен персонаж е бил той, не някой, когото обичаш, но най-могъщият човек на света по това време. А Мишел беше моментален избор. Възхищавам се на изборите й още от „Планината Броукбек“ и в нея има нещо много завладяващо, всеки път я преоткривам в изпълненията й.

Идеята за Синята брада ни грабва най-много, защото тази легенда ни беше една от най-любимите приказки, които реално ни стреснаха като деца. Ако наистина Карим Айнуз успее да докара такъв тип напрежение в разказа си, а не го направи на стандартната историческа драма, подозираме, че крайния резултат може да бъде наистина оригинален и запомнящ се.

Стартова дата на продукцията за момента не е обявена, но ще следим внимателно за още новини.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *