юън макгрегър в дотор сън

Харесваме Майк Фланаган още от „Oculus“ и „Hush“, но след страхотния сериал „The Haunting of Hill House“ той се изкачи още повече в очите ни и в резултат очакванията ни за екранизацията на „Доктор Сън“ („Doctor Sleep“) се повишиха значително. А и с „Играта на Джералд“ Фланаган показа, че разбира Стивън Кинг и е способен да пренесе същността му на екран – нещо, с което много малко режисьори могат да се похвалят. Така че, да, имаме високи очаквания за този филм.

Доктор Сън“ е продължение както на емблематичния роман на Кинг „Сиянието“, така и на едноименната екранизация на Станли Кубрик, която, както ще видите в първия трейлър, е сериозно залегнала във филма на Фланаган. Този факт, че филмът „Доктор Сън“ по своеобразен начин примирява и двете, считани за класика (колкото близки, толкова и различни) произведения, е едно от най-големите предизвикателства пред Фланаган и той споделя, че са се срещали със Стивън Кинг (който е дал благословията си и дори ги насърчавал), за да изяснят някои моменти по отношение на герои, които в романа са живи, но в края на филма на Кубрик намират смъртта си (разбирайте Дик Халоран).

В „Доктор Сън“ младият Дани Торънс вече е пораснал и се бори с алкохолизма (кръвта вода не става) и дарбата си, която го свързва с Абра – момиче, чието сияние (или озарение) е дори по-силно от неговото. Абра е набелязана от „Верни на възела“ – зли вампироподобни номади, които пируват с хора, надарени със сиянието, и Дани е единственият, който може да ѝ помогне…

Както вероятно знаете, в главните роли ще видим Юън Макгрегър като порасналия Дани Торънс, Кайли Къран, която е малката Абра, и Ребека Фъргюсън като лидера на „Верни на възела“ Роуз О‘Хара, по-известна като Роуз Капелата. Вижте трейлъра.

The world will shine again. В случай, че се чудите, абсолютно всички сцени от „Сиянието“ са възстановка (трябва да кажем, че изглеждат страхотно – Фланаган се обръща към наследниците на Кубрик, за да получи оригиналните дизайни на хотел „Панорама“) с изключение на кадрите с емблематичната река от кръв при асансьора, които са единствените, взети директно от филма на Станли Кубрик.

Като цяло трейлърът ни изглежда доста прилично и ни се струва, че „Доктор Сън“ има шансове да бъде най-малкото на нивото на едноименния роман, който е относително добър, но все пак е далеч от ранга на „Сиянието“. Тоест, както казахме в началото, смятаме, че Майк Фланаган има всички качества (доказал го е няколко пъти) да направи филм, който да носи духа на Кинг, но не смятаме, че има шанс за нещо от класата на „Сиянието“ на Кубрик.

Вижте официалния синопсис на българското издание на „Доктор Сън“, както и един чуден тийзър постер.

Хотел „Панорама“ отдавна е изравнен със земята. Малкият Дани Торънс, който вижда оживели мъртъвци, вече е пораснал. Уви, кошмарът от миналото е загнезден в главата му и Дан пие, за да го забрави. И без да се усети, тръгва по стъпките на баща си: бавно, но сигурно се плъзга по наклонената плоскост на пълната деградация. Докато провидението (дали само то?) го отвежда в градче в Ню Хемпшир. Той започва да посещава сбирките на Анонимните алкохолици и си намира работа в местния хоспис. Там необичайната му дарба – озарението, доскоро потискана от алкохола, се връща: Дан помага на възрастните пациенти спокойно да прекрачат в отвъдното и скоро всички започват да го наричат доктор Сън. Същевременно той получава телепатични съобщения от Абра – момиче, чието озарение е дори по-силно от неговото. Абра е набелязана от „Верни на възела“ – зли свръхестествени същества, гладни дяволи, които се хранят с еманацията на жертвите си. От съвсем малка тя несъзнателно търси контакт с Дан, сякаш интуитивно осъзнава, че само той ще ѝ помогне да оцелее, когато настъпи моментът да се противопостави на гладните дяволи.

плакат

Режисьор и сценарист на „Доктор Сън“ („Doctor Sleep“) е Майк Фланаган („Oculus“, „Hush“, „Играта на Джералд“, „The Haunting of Hill House“), по едноименния роман на Стивън Кинг. В ролите са Юън Макгрегър, Ребека Фъргюсън, Кайли Къран, Брус Грийнуд, Зан Маккларнън, Карл Лъмбли, Алекс Есо, Карел Стройкен, Емили Алин Линд, Джейкъб Трембли и др.

Премиерата е на 8 ноември.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 Comments

  1. Визуално изглежда страхотно, повдига интерес като се има предвид, че е продължение на Сиянието, НО нещо ме кара да се съмнявам в сюжета и имам чувството, че там нещата ще издишат. Само докато четях синопсис-а и имах чувството, че чета резюмето на някакъв YA роман. Дано филмът работи – стискам палци за Фланаган и компания!