Почти година мина, откакто стана ясно, че Дейвид Бениоф и Дан Уайз са се продали на Netflix и че замислят екранизация по превърналия се в бестселър роман „Трите тела“ („The Three-Body Problem“) на Лиу Цъсин. Явно вече назрява моментът, в който е наложително да се сподели (някакво) развитие по темата и стрийминг-гигантът се похвали пред „The Hollywood Reporter“, че са вербували хонконгския режисьор Дерек Цанг, чиито филм „Better Days“ беше сред номинираните за международен „Оскар“ тази пролет (всъщност българската публика имаше възможност да види три от останалите номинирани творби – „Още по едно“, „Човекът, който продаде кожата си“ и „Quo Vadis, Аида?“ в програмата на 25-ия София Филм Фест, а румънският „Колектив“, който получи Наградата на публиката LUX на Европейския парламент, беше представен на София Филм Фест през 2020 година – само „Better Days“ остана непознат!).

И така, номиниран за „Оскар“ млад режисьор ще работи по първи епизод на поредицата и ще зададе стила, в който ще бъде изработен този амбициозен сериал. Съавтор на (съсипалите „Игра на тронове“) Дан Уайз и Дейвид Бениоф е Александър Ву („The Terror: Infamy“), който се също сценарист и изпълнителен продуцент заедно с тях. В този специален екип с отговорностите влизат още Бернадет Колфийлд, Райън Джонсън и партньорите му в продуцирането Рам Бергман и Нина Родригес, Лин Кюи, Джао Джилонг (и двамата в екипите на различни притежатели на правата върху книгата в различни периоди), Розамунд Пайк и Роби Юниейк (Primitive Streak) и Plan B Entertainment на Брад Пит. Както виждаме – сериозна „клика“ на изпълнителните продуценти се е заформила, дано резултатът от това да е нещо свръх-стойностно, каквото заслужава тази фантастична история.

И за да не ни упрекват в неправилна употреба на прилагателни, ще напомним отново, че става дума за научно-фантастичен роман – сюжетът му се върти около извънземни, които трябва да се справят с проблема на три слънца, в чиито орбити се върти планета, подобна на Земята, ала екстремните смени на свирепи горещини с кошмарни студове периодично изтребват разумното население… Първата книга от трилогията на китайския автор печели наградата „Хюго“ за 2015 година.

В момента се въртят слухове за разговори между творческия екип на сериала и мексиканката Ейза Гонзалес („Baby Driver“, „Godzilla vs Kong“), която (евентуално) би се включила в актьорския екип на „Трите тела“. Проектът със сигурност е грандиозен – говори се, че по време на „наддаването“ с Amazon, Netflix са били готови да заложат един милиард долара, само и само да спечелят както са си наумили. Написана през 2008 и публикувана за първи път на английски език през 2014 година, книгата на Лиу Цъсин излезе миналата година и у нас – напомняме какво гласи официалният синопсис:

В началото на XXI век поредица от необясними физични явления карат много учени да се усъмнят в самите основи на науката, а някои от тях – да отнемат живота си. В опит да разнищят мистерията разработчикът на наноматериали Уан Мяо и циничният, но ефикасен полицай Да Шъ попадат на странна компютърна игра на име „Трите тела“, която показва живота на непозната планета в звездна система с непредсказуеми природни закони. Всичко това е свързано с дейността на тайна радиоастрономическа станция през мрачните години на Културната революция, когато низвергнатата астрофизичка Йе Уън-дзие попада в центъра на събитие, което ще изправи човечеството пред най-голямото изпитание в историята му…

Ще си позволим за напомним също, че авторът Лиу Цъсин вярва в способностите на Бениоф и Уайз да се справят с предизвикателството и споделя, че се е опитал да разкаже история отвъд времето, расовите и културни ограничения, отвъд нациите; история, която да ни принуди да разсъждаваме за съдбата на цялото човечество. Всичко звучи супер-интересно и вдъхновяващо – очакваме още новини и се надяваме да не останем разочаровани, когато стане готова тази много амбициозна поредица.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *