Преди повече от десетилетие в Ню Йорк е поставена пиесата на Марк Ст. Джермейн Freud’s Last Session, която пресъздава възможна среща между две легенди –  бащата на психоанализата Зигмунд Фройд и легендарния писател Клайв Стейпълс Луис. Спектаклите са се радвали на забележителен успех – с пълна зала и двукратно продължаване на ангажимента към театър Marjorie S. Deane Little, като дори се говори, че Уди Алън се е отбил да види историята и харесал пиесата.

Sony Pictures Classics са обединили усилията си с режисьора Мат Браун, за да бъде реализирана филмова адаптация на тази пиеса, като по текста работи самият автор Ст. Джермейн, а главните роли са поверени на колосалната легенда Антъни Хопкинс и Матю Гуд, когото много харесваме. Време е за първи трейлър, който обещава драматична среща и конфликт на гледни точки.

Каква е представата на двамата толкова различни мислители за съществуването на бог? Според официалния синопсис на Freud’s Last Session, срещата между двама от най-великите умове на ХХ век се е състояла в навечерието на Втората световна война. През 1939 година Зигмунд Фройд живее последните си дни в Англия, избягал от родната Австрия след възхода на национал-социалистите. Един ден при него пристига гост – доста по-младия професор в Оксфорд К. С. Луис, а историята преплита минало, настояще и възможните интерпретации на техните представи за живота и неговия смисъл, като излиза извън границите на анализа на доктор Фройд, приложен в разговорите с професора, и отвежда зрителите на едно изпълнено с динамика пътуване в дебрите на философията.

Обзалагаме се, че този сюжет ще провокира много спорове, и все пак важният акцент е поставен върху възможната среща между два различни възгледа за света, реализиран благодарение на актьорското майсторство на Хопкинс и Гуд. Очакваме с нетърпение това екранно партньорство! Любопитна подробност, свързана с творческия екип на филма, е участието на художника-сценограф Лучиана Ариджи, работила с Антъни Хопкинс в преди 30 години в Имението „Хауърдс Енд“, и на оператора Бен Смитърд, който снима с Хопкинс Бащата (The Father) на Флориан Зелер през 2020 година. Продуценти на Freud’s Last Session са Алън Грийсман, Рик Никита, Мег Томсън, Хана Ледър, Тристан Орпен Линч и Робърт Стилман.

Freud’s Last Session ще се появи в избрани киносалони в Ню Йорк и Лос Анджелис на 22 декември, като се очаква по-широкото му разпространение да продължи през януари 2024 година. 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *