Проверихме – не сме писали за новия филм на сценаристката-режисьорка Малгожата Шумовска, чиито творби намират място в програмата на София Филм Фест – в последните няколко години са били представяни и „Тяло“, и „Лице“. Премиерата на „Никога няма да вали“ („Never Gonna Snow Again“) е във Венеция през 2020, а в края на същата година Полша избра филма като предложение към селекцията за чуждоезичен „Оскар“. Шумовска създава този филм с дългогодишния си творчески партньор Михал Енглерт.

Специалистите на могат да определят жанрово филма, но той представлява интригуваща медитация върху темата за класовото разделение, имиграцията и глобалното затопляне, пронизана на места от моменти на отрезвяваща красота и неочакван хумор, съчетани с намек за преклонение пред Дейвид Линч. Може да звучи супер-странно, но същевременно е и свърх-интересно и затова предлагаме да хвърлите един поглед към клип и официален трейлър.

Главната роля във филма е поверена на Алек Утгов (зрителите са го виждали във второстепенни роли в „Jack Ryan: Shadow Recruit“ и „Stranger Things“), а пред камерата му партнират Мая Осташевска, Агата Кулеша, Вероника Розати, Катаржина Фигура, Анджей Чира и Лукаш Симлат. Ето какво гласи официалният синопсис на филма, който ще може да бъде видян в София на 19 и 20 септември в програмата на 25-ия София Филм Фест #ЕСЕН.

Голям град в Полша. В една сива, мъглива утрин масажист от Изтока на име Женя (Алек Утгов) навлиза в живота на богатите обитатели на една общност, затворена зад порти и огради. Със своето хипнотизиращо присъствие и квази-магически способности, той успява да си издейства разрешение за пребиваване и започва своята специфична „игра“. На пръв поглед изглежда, че благоденстващите обитатели в подредените си къщи от предградието си имат всичко, но те до един страдат от душевна тъга и необясним копнеж. Привлекателният и тайнствен новодошъл умее да лекува с ръцете си, руският му акцент звучи като песен от миналото, спомен от спокойни и по-простички времена, а очите на Женя сякаш имат способността да прогледнат направо в душите на хората.

Хубаво е, че няма да имаме необходимост да се чака дълго – още в средата на септември може да се вслушаме в привличащия тайнствен зов „какво е успяла да сътвори Шумовска този път?“ и да видим дали този Женя наистина може да действа като Кашпировски (за по младите читатели – ще трябва да си „гугъл“-нете името и да откриете някой от крийпи-клипчетата, в които човекът с бретончето хипнотизира от екрана на телевизора).

Никога няма да вали“ („Never Gonna Snow Again“) вече се разпространява в киносалоните на голям брой държави по света, а пускането му в Щатите очевидно се е забавило – от официално обявената дата през май, ротацията му на кино се е изместила през месец август. Напомняме – прожекциите у нас са на София Филм Фест #ЕСЕН, на 19 и 20 септември 2021.

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments

  1. Малгожата звучи повече като прозвище, отколкото като лично име 😀