Август е заветният месец, в който успяхме да видим (всичките!) излъчвания на великолепната постановка „Cyrano de Bergerac“ („Сирано дьо Бержерак“) на The Jamie Lloyd Company чрез National Theatre Live и за пореден път препотвърдихме непоклатимата си вяра в таланта на Джеймс Макавой – той наистина е възхитителен в ролята на прословутия майстор на словото, обречен от своя автор на вечна самота…

И ето, че отново през август в световната информационна мрежа плъзват новини за друг проект по същия сюжет – точно преди година бяхме споменали, че Джо Райт се захваща с екранизация по творбата на Едмон Ростан, като главната роля в този проект на MGM е поверена на изключително талантливия Питър Динклидж. Първи за ъпдейтите по развитието на този проект пишат Vanity Fair, които състрадателно обръщат специално внимание на факта, че режисьорът е минал през сериозни емоционални турбуленции, предизвикани от развитието на Covid-реалността. Ясно е, че животът се трансформира кардинално, но тези промени дават повод на Райт (след като е минал през периоди на дълбока тъга и тотална ревливост – сам си го признава в интервюто!) да реши, че ще зареже биографичните филми и трилърите и ще се завърне към романтичните истории, които се развиват в различни епохи от миналото.

Миналия юни Джо Райт получава нов драфт на сценария за „Cyrano“ по адаптацията на Ерика Шмид, базирана върху класическата пиеса на Ростан от 1897 година, пресъздадена като мюзикъл – и решава, че ще се ангажира с пренасянето ѝ на екран. Дългогодишният партньор на Райт в продуцентските начала Ерик Фелнър от Working Title Films е пределно честен – изчислява вероятността този проект да бъде реализиран на точно 5 %. Но в екипа се оказват все посветени на идеята хора – Питър Динклидж вече е пресъздавал образа на Сирано на сцената, Хейли Бенет също е била в ролята на Роксана в мюзикъла, дебютирал през 2018 година в операта на Кънектикът. До момента Бенет и Райт (които са партньори в живота и имат 3-годишна дъщеря) не са работили заедно и споделят, че ще бъде вълнуващо предизвикателство да обединят усилията си в пресъздаването на тази история.

Ролята на красивия кадет Кристиан, влюбен безпаметно в Роксан, е поверена на Келвин Харисън-син, в актьорския екип участват още Бен Менделсон, Башир Салаудин и др. Изборът на място за снимките пада върху сицилианския град Ното, обявен през 2002 година от UNESCO за местност със значение за световното културно наследство. Режисьорът споделя, че са ангажирали около 150 статисти, които за различните кадри са били обличани в различни костюми, за да играят различни роли в масовката.

festival-preview-cyrano-01 (1) festival-preview-cyrano-02 festival-preview-cyrano-03

Подсещаме, че инди-рок бандата „The National“ и по-специално Арън и Брайс Деснър плюс Мат Беринджър и Карин Бесър са отговорни за либретото и музиката – на сценичната и на филмовата версия на тази адаптация. Интересно е да се отбележи, че Райт върви по пътя на Том Хупър с неговия (успешен!) експеримент в мюзикъла „Клетниците“ да снима дубли, в които актьорите пеят и играят едновременно. Райт иска да използва емоциите, за да обогати усещането за непосредственост и сърдечни терзания в самия момент, в който актьорите влагат душата си в текста, музиката и своите роли. Много би ни се искало да видим и трейлър, който да демонстрира какво е успял да постигне творческият екип на „Cyrano“, но за момента ще трябва да се задоволим с предоставените официални снимки филма.

Премиерата на „Cyrano“ е предвидена от United Artists за 31 декември 2021 година. Джо Райт споделя, че „няма ирония, нито цинизъм в този филм и трябва да събера цялата си смелост, за да го направя точно така, както искам – честен и романтичен“. Въпреки уважението ни към Динклидж и оригиналния материал на пиесата, все още не сме сигурни какво ще получим срещу високите си очаквания, затова ще запазим до последно скептицизма си. Вероятно ако някой друг беше начело на проекта, щяхме да го очакваме с по-голям ентусиазъм. Дано Джо Райт опровергае тази (разумна) резервираност! 

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *