Признаваме си, че трейлъра на втория пълнометражен филм на Даш Шоу ни хвана (леко) неподготвени. Дебютната му творба като сценарист, продуцент и режисьор „My Entire High School Sinking Into the Sea“ е спомената в новинарския ни поток в края на 2017 година само като заглавие, което ще се състезава за Оскарова номинация. А всъщност анимационният филм получава интересни отзиви като „супер-забавен и шантаво-странен“, „смешен и уникален“, „странен, изобретателен, изчанчен, превъзходен“, а The Guardian го нарича „ослепителен взрив от удоволствие“.

В случая с „Cryptozoo“ може би част от тези определения запазват своята валидност – особено онези, които са производни на „странен“ и „изобретателен“. Подходът на Шоу е предизвикателен за всеки (средно културен) киноман, който умее по достойнство да оцени рисуваното кино. Стига приказки – вижте трейлъра на новия му филм.

Cryptozoo“ е дело на съвместните усилия на Даш Шоу и съпругата му, талантливата аниматорка Джейн Самборски. Премиерата на филма е била в програмата на виртуалния фестивал Сънданс и от януари е обиколил дестинации в различни краища на света – от Мексико до Южна Корея, от Русия до Швейцария, от Германия до Австралия. В авантюристичната, провокативно нарисувана история са включени един куп митологични същества, за които пазачите в уникалния зоопарк се чудят дали да ги изложат на показ или да направят всичко възможно да скрият съществуването им. Подобна задача не е по силите на обикновени хора, нужно е да се намесят сили с божествен произход…

Героите във филма на Шоу и Самборски говорят с гласовете на Лейк Бел, Майкъл Сера, Зоуи Казан, Питър Стормаре, Луиза Краузе, Томас Джей Райън, Грейс Забриски, Анджелики Папулия, а представянето на историята разчита и на музиката, създадена от Джон Каръл Кърби, работил с артисти като Франк Оушън, Соланж (по-малката сестричка на Бионсе) и Хари Стайлс.

cryptozoo-p-20210725

За момента плановете за разпространение на „Cryptozoo“ е да бъде пуснат в щатските киносалони и On Demand точно след месец – на 20 август 2021. Ще ни е интересно какъв ще е „отзвука“ от впечатленията на американската публика (на голяма част от които ще трябва да бъде обяснено коя горгона е Медуза…)

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *