It’s Alive! – обявява без страх първият филмов хорър фестивал в България!

На българската кино сцена ще оживеят незабравими и съвсем нови образи и сюжети, които ще оставят своя отпечатък върху публиката, осмеляваща се да изпита емоциите на един от най-популярните и обичани жанрове на седмото изкуство.

Дебютното издание на It’s Alive! ще се проведе от 31 октомври до 5 ноември в София, с прожекции в Дом на киното и кино „Влайкова“. Програмата на фестивала включва селекция от 12 пълнометражни и 16 късометражни филма от над 10 различни държави, панорама на нови заглавия в хорър жанра, както и класически образци, които, въпреки изминалото време, не са изгубили своето въздействие върху зрителите.

Стартът на страховития кинопразник е точно на Хелоуин – 31 октомври, с прожекция в Дом на киното, последвана от тематично парти в духа на вечерта.

Фестивалната програма ще предложи над сто години хорър – от дефиниращия жанра Кабинетът на доктор Калигари от 1920 г. до съвременни заглавия от последното десетилетие на новия век.

Акцент сред темите и настроенията в първото издание е фолк хорърът, като зрителите ще се срещнат с героите на мрачни митове и зловещи легенди от Балканите до Мексико.

It’s Alive! ще отбележи и 50 години от появата на един от най-великите филми на ужасите – The Exorcist и ще почете починалия през тази година Уилям Фридкин с прожекция на режисьорската версия на неговото емблематично заглавие.

Ще бъде поставен въпросът за оригиналност и адаптация в хорър жанра, с представянето на различни версии на някои филмови чудовища, сред които и Носферату на Вернер Херцог.

Филмовата програма ще бъде съпроводена от интригуващи срещи с продуценти и актьори на част от селектираните творби. Фестивалът ще предложи още дискусии под знака на жанровото кино, лекция и презентация за някои от тропите в жанра хорър, филмов хорър куиз и игра (в партньорство със Sofia Game Night!) със специални тематични награди. Конкурсната програма ще приключи с награда на публиката за най-добър късометражен и пълнометражен филм.

Фестивалът It’s Alive! се осъществява в партньорство с Гьоте-институт България.

Очаквайте още информация за пълната фестивална програма и съпътстващите събития – скоро!

It’s Alive! Horror Film Fest 

https://itsaliveff.com/
https://www.facebook.com/ItsAliveHorrorFF/
https://www.instagram.com/itsalivefestival/

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *