Покрай „Живият хаос“, Том Круз в космоса и драматични сюжети като „Locked Down“, Дъг Лаймън си „набира“ още теми – да не би като приключи с някой от проектите си, да се окаже без нещо актуално, върху което да работи. И ето как в новинарския поток отново изникна Еверест – минаха/не минаха пет години и темата за покоряване на най-високия връх на нашата мила планета пак е актуална, като този път филмът ще бъде режисиран именно от Лаймън. Той, заедно с Юън Макгрегър, Сам Хюън и Марк Стронг ще разкажат история от преди един век – за прочутия Джордж Малъри, който участва в първите три британски опита за покоряване на Еверест и приключва земния си път на 38 години на опасния северен склон под върха, където „едно обикновено подхлъзване може да означава смърт“.

Джордж Малъри е роден на днешния ден – 18 юни, през 1886 година в Мобърли, Великобритания. На 8 юни 1924 година Малъри и Андрю Ървайн изчезват само на 250 метра под връх Еверест. Събитията, описани в романа-бестселър на Джефри Арчър „Paths of Glory“, проследяват опитите на британския катерач да покори Еверест и събитията, които водят до неговите експедиции. Сценарият на бъдещия филм „Everest“ ще бъде конструиран от Шелдън Търнър като адаптация по книгата, а в продуцентския екип са режисьорът Лаймън и Дженифър Клайн. Оператор на това предизвикателство ще бъде Марк Руе, за музиката ще отговаря носителя на Оскар Ти Боун Бърнет, а художник ще бъде Оливър Шол.

Една особеност, която до момента не е изниквала като информация – Дъг Лаймън описва сам себе си като „побъркан на тема катерене“. Съчетанието между тази негова страст и любовта на Макгрегър към приключения и включване във всякакви предизвикателни авантюри може да се окаже печеливш и успешен ход. Вече почти сто години човечеството се терзае от мисълта дали всъщност британците не са успели първи да стъпят на Еверест – 30 години преди новозеландеца Едмънд Хилари и шерпа Тенсинг Норгей, но просто не са оживели, за да разкажат…

Ето какво гласи официалният синопсис на „Everest“:

1921 година. Еверест е последното голямо предизвикателство на Земята, което все още не е покорено от хората. Много за жертвали здравия си разум, а и живота си в опити да изкачат върха. Артър Хинкс (Стронг) от Кралското географско дружество поставя тази задача на Джордж Малъри (Макгрегър). След края на Първата световна война, Британската империя отчаяно се нуждае от една допълнителна победа, ноо за Малъри и неговия основен съперник, ексцентричния австралиец Джордж Финч (Хюън), предизвикателството Еверест няма нищо общо с патриотизма, а с изпитанието пред личността.

Стремежа на Малъри да успее да покори Еверест, макар че се катери без кислород на височина, която не може да бъде достигната дори от самолети, се превръща в абсолютна, всепоглъщаща обсесия. Британецът стига до там, че в продължение на месеци не вижда любимата си жена и трите си деца, напуска работата си и напряга тялото си извън границите на нормалната издръжливост. Еверест се превръща в истинско чудовище за Малъри – с 45-градусовия си наклон, който е предизвикателство за сетивата, върхът изостря до крайност нервите на британския катерач, като изисква абсолютна смелост. Еверест му отнема всичко, като Малъри не може да обясни причината – защото е нещо по-велико от него, защото е последната неотбелязана част от картата на Земята и „просто защото е там“.

Началото на снимките на „Everest“ са предвидени за януари 2022, като локациите за момента са Великобритания и Италия. Очакваме още новини за бъдещия филм – звучи изключително интригуващо, а сме сигурни и че ще изглежда забележително!

everest-poster

Similar Posts

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 Comments